Čarobna morska so


Morska so je veoma preporučljiva kao dodatak jelima, umesto uobičajene kuhinjske soli. Jelo će vam biti podjednako slano kao i kad biste upotrebile običnu kuhinjsku so, a morska so je zdravija, jer sadrži i neke preko potrebne minerale koje kuhinjska so ne sadrži – jod (utiče na pravilno funkcionisanje štitne žlezde), brom (neophodan je nervima) i kalijum (pomaže u koncentraciji i mentalnom radu). Natrijum sadrže i kuhinjska i morska so. Na sve to, morska so je često i jeftinija od kuhinjske, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama, kao i u makrobiotičkim prodavnicama i bio-dućanima.
Kod morske soli zgodno je i to što njena upotrebljivost nije ograničena samo na hranu i kuhinju; može se jako lepo upotrebiti i kao sredstvo za ulepšavanje i relaksaciju (i to prilično jeftino, a veoma efikasno sredstvo). Evo nekoliko predloga.
Mnoge žene izbegavaju kupanje u slanoj vodi, jer slana voda isušuje kožu. Međutim, to važi samo za površinske slojeve – u dubljim slojevima kože morska so vezuje vodu, pa koža postaje vlažna i elastična. Hladna slana voda će vas odmoriti i osvežiti (dve pune supene kašike sipajte u kadu punu vode), a ako ne volite hladnu vodu, može i topla – optimalna temperatura vode je između 38 i 40 stepeni. Ovakva topla kupka će vas smiriti i odmoriti, oslobodiće vaš organizam od štetnih materija i nahraniti ga mineralima, plus će vam ojačati imunološki sistem i poboljšati cirkulaciju. Vreme provedeno u kadi ne bi trebalo da bude duže od 15 minuta, a nakon kupke korisno je umotati se u peškir ili bademantil i odmarati se još sat vremena, ili, još bolje, slanu toplu kupku priuštite sebi pre spavanja.
Radile ste i ruke su vam umorne? Morska so će vam i tu pomoći. Priuštite svojim rukama petominutnu kupku u mlakoj vodi u koju ste dodali supenu kašiku morske soli. Nakon kupke, ruke obavezno namažite kremom – biće vam zahvalne na ovakvom tretmanu.
Morska so ne pomaže samo oporavku ruku već i umornim stopalima. Ne morate noge da potapate u kupku; dovoljno je da u vruću vodu stavite dve šake soli, a kad voda postane mlaka, u nju umočite čarape. Navucite čarape, a preko njih još jedne, suve. Ostavite da tako deluje nekoliko minuta, a potom operite noge. Iznenadićete se koliko će vam stopala biti odmornija.
Još jedna korisna upotreba morske soli – protiv bolova. U pamučnu kesicu sipajte so koju ste prethodno ugrejali u rerni. Ovu toplu kesicu stavite na bolno ili otečeno mesto. Otok će splasnuti, a bol će se smanjiti.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Savet je ono što tražimo od drugih kada znamo odgovor, ali bismo želeli da ga ne znamo.

Erika Džong,  američka književnica (rođena 1942)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Naisus (Naissus), staro ime Niša, znači Vilin grad.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta je to buka?
Kada dva kostura vode ljubav na limenom krovu!

Još viceva...

Na današnji dan

1189. - Krunisan je engleski kralj Ričar Lavlje Srce iz dinastije Plantageneta, hrabar i neustrašiv vladar koji...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Ne želite da vas okolina vidi kad vam nije ni do čega, pa se povlačite u svoj svet, u kom radite stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Jedan od uzroka loše volje je izvestan zdravstveni problem ili...