Misteriozne modrice

Da li vam se često dešava da na rukama i nogama primetite modrice, a ni najblažu predstavu nemate kako ste ih “zaradile”? Možda vas i prijateljice zadirkuju pitanjem: “Ko te je to tako štipkao?” Ako je tako, niste jedine – to se mnogima dešava. Ukoliko vas te modrice brinu, ne bi trebalo – u najvećem broju slučajeva nikakvog razloga za strah nema.

Kako uopšte nastaju modrice? One su rezultat izlivanja krvi iz malih krvnih sudova – kapilara – i najčešće se javljaju usled takozvane fizičke traume, kao što su udarci i nagnječenja. Kod nekih osoba modrice će se pojaviti samo nakon snažnih udaraca, toliko jakih da nema šanse da ih ne osetite. Kod nekih drugih, modrica se može javiti i usled najslabijeg pritiska. I jedno i drugo je sasvim normalno – radi se samo o varijacijama različitih organizama, ni o kakvom poremećaju.

Plus, postoje osobe – češće žene nego muškarci – koje imaju veoma visok prag tolerancije na bol (i to je sasvim normalna pojava, neko ima niži prag tolerancije na bol, a neko viši). Ako spadate među takve osobe, vrlo je verovatno da ni relativno jake udarce ili nagnječenja ne registrujete – a ako se ova osobina kombinuje s modricama koje se javljaju na najslabiji pritisak, eto objašnjenja otkud na vama gomila modrica, a ne sećate se da ste se negde udarile.

Međutim, postoje i modrice kojima ne znate poreklo, a koje mogu predstavljati razlog za brigu. Ukoliko vam se često javljaju modrice na delovima tela koji nisu podložni slučajnim udarcima i nagnječenjima, kao što su leđa ili stomak, ne bi bilo loše da se obratite lekaru. U takvim slučajevima, postoji mogućnost da se radi o nekom hematološkom ili autoimunom poremećaju. Da ne bude zabune – trebalo bi da se modrice na ovakvim delovima tela javljaju često pa da budu razlog za brigu – ako vam se jednom ili dvaput javi takva modrica, najverovatnije ste se negde nažuljali.

One Comment

  • Ivanka-Maria Waldmann

    Hvala vam za objašnjenje što se tiče modrica koje su nastale bez nekog stiska i da se osoba nažulja. Ja sam pogođena tim i ne znam šta uzrokuje te podlive. Inače sam HD pacijent. Ne znam da li su i osobe sa šećernom bolešću takođe izložene tim modricama. Rado bih to saznala. Unaprijed hvala za odgovor.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Uči od svakoga, ne oponašaj nikoga.

Lav Ivanovič Jašin,  ruski golman (1929-1990)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Ako se mački uskrati triptofan, sastojak mleka i jaja, počeće da pati od nesanice.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Stoje dva čoveka na santi leda. Kaže jedan:
- Vidi, spaseni smo!
- Kako znaš?
- Evo ide Titanik.

Još viceva...

Na današnji dan

- Danas se slavi praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice. Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Čim se loše osećate, postajete hipohondrični. Razloga za takvo osećanje ima više. Premor je samo jedan od njih. Glavni problem je saznanje da ste ulagali u nešto što možda nije vredno truda. Ne očajavaj...