Misteriozne modrice

Da li vam se često dešava da na rukama i nogama primetite modrice, a ni najblažu predstavu nemate kako ste ih “zaradile”? Možda vas i prijateljice zadirkuju pitanjem: “Ko te je to tako štipkao?” Ako je tako, niste jedine – to se mnogima dešava. Ukoliko vas te modrice brinu, ne bi trebalo – u najvećem broju slučajeva nikakvog razloga za strah nema.

Kako uopšte nastaju modrice? One su rezultat izlivanja krvi iz malih krvnih sudova – kapilara – i najčešće se javljaju usled takozvane fizičke traume, kao što su udarci i nagnječenja. Kod nekih osoba modrice će se pojaviti samo nakon snažnih udaraca, toliko jakih da nema šanse da ih ne osetite. Kod nekih drugih, modrica se može javiti i usled najslabijeg pritiska. I jedno i drugo je sasvim normalno – radi se samo o varijacijama različitih organizama, ni o kakvom poremećaju.

Plus, postoje osobe – češće žene nego muškarci – koje imaju veoma visok prag tolerancije na bol (i to je sasvim normalna pojava, neko ima niži prag tolerancije na bol, a neko viši). Ako spadate među takve osobe, vrlo je verovatno da ni relativno jake udarce ili nagnječenja ne registrujete – a ako se ova osobina kombinuje s modricama koje se javljaju na najslabiji pritisak, eto objašnjenja otkud na vama gomila modrica, a ne sećate se da ste se negde udarile.

Međutim, postoje i modrice kojima ne znate poreklo, a koje mogu predstavljati razlog za brigu. Ukoliko vam se često javljaju modrice na delovima tela koji nisu podložni slučajnim udarcima i nagnječenjima, kao što su leđa ili stomak, ne bi bilo loše da se obratite lekaru. U takvim slučajevima, postoji mogućnost da se radi o nekom hematološkom ili autoimunom poremećaju. Da ne bude zabune – trebalo bi da se modrice na ovakvim delovima tela javljaju često pa da budu razlog za brigu – ako vam se jednom ili dvaput javi takva modrica, najverovatnije ste se negde nažuljali.

One Comment

  • Ivanka-Maria Waldmann

    Hvala vam za objašnjenje što se tiče modrica koje su nastale bez nekog stiska i da se osoba nažulja. Ja sam pogođena tim i ne znam šta uzrokuje te podlive. Inače sam HD pacijent. Ne znam da li su i osobe sa šećernom bolešću takođe izložene tim modricama. Rado bih to saznala. Unaprijed hvala za odgovor.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Umreti - to nije ništa, ali biti zaboravljen - to je najsvirepija odmazda smrti nad životom.

Jovan Dučić,  srpski pesnik (1872-1943)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

U davna vremena kineske žene koristile su lutku od žada da bi na njoj lekarima pokazale mesto na telu koje ih boli.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Kako se najbolje vide leteći tanjiri?
Kad sapleteš konobara.

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...