Noni, šta je to?

U poslednje vreme kod nas se relativno često spominje biljka noni, kao i sok te biljke, kao nešto što je blagotvorno za zdravlje. Noni je voće koje se već vekovima koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima; koristi se i kao hrana i kao lek, ali na našim prostorima ova voćka baš i nije poznata. Plod biljke noni dug je do 12 centimetara; u vezi s biljkom noni zanimljivo je to što plodove daje i do 13 puta godišnje. Istraživanja su pokazala da u plodu postoji više od 150 korisnih sastojaka.

Noni sadrži čak 18 različitih aminokiselina, brojne minerale i vitamine, kao i različite enzime. Najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska, regulisanje nivoa šećera u krvi, povećavanje telesne energije, uklanjanje nesanice i neraspoloženja (pomaže prilikom depresivnih stanja), povećanje psihičke stabilnosti, protiv alergija i upala, za uklanjanje bolova različitih vrsta i za sprečavanje, ili barem usporavanje, malignih tumora.

Pored navedenog dejstva, noni je veoma koristan i za sve koji treniraju; 18 aminokiselina koje sadrži pospešuju razvoj mišića, plus sprečavaju njihovo razgrađivanje. Noni podstiče i regenerativne procese u organizmu, a podržava i funkciju štitne žlezde. Može jako mnogo da pomogne u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, a samim tim i da znatno smanji rizik od infarkta i od izliva krvi u mozak.

Uz sve to, noni pomaže i u probavi, pa time smanjuje moguće probleme digestivnog trakta. Pomaže i prilikom odvikavanja od nekih zavisnosti (pušenje, alkoholizam, narkomanija) time što se njegovom upotrebom ublažuju simptomi odvikavanja, pa je onda i sam proces lakši za podnošenje. Dejstvo soka od nonija (tako se najčešće upotrebljava, kao sok) može da se primeti već nakon nekoliko dana ili nedelja, a pun obim dejstva postaje očigledan posle šest meseci redovne upotrebe.

Ono što je manje lepo kod nonija je to što ima neprijatan ukus i miris. Srećom, osim kod velikih tegoba, nisu neophodne enormne količine noni napitka – uobičajeno je da se, dok ne popijete sadržaj prve boce, uzima dvaput dnevno po 30 mililitara soka, a da se nakon toga smanji na 30 mililitara jednom dnevno. Ovaj napitak pije se ujutru, odjednom, i može da se pomeša sa voćnim sokom kako bi se ublažili neprijatni miris i ukus. Pola sata nakon uzimanja nonija ne bi trebalo jesti, ali je veoma poželjno da se unosi dosta tečnosti (voda ili sok). Noni sok nije štetan, tako da količine koje ćete uneti nisu ograničene, a dejstvo mu je bolje ako unesete i puno tečnosti (dva do tri litra dnevno). Moguće ga je naći i po našim apotekama, za oko 3.000 dinara po boci.

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Draginja Manić

    Noni je bioeliksir, dodatak ishrani, sa čudesnim svojstvima i dejstvom na ljudski organizam. Tahitian NONI sok potpuno je bezbedan, prijatnog ukusa, mogu ga koristiti i bebe i trudnice. Predoziranja nema jer količinu koju ćemo uneti, nažalost, određuje naša platežna sposobnost (1l košta 3.700 dinara, a uzima se 3×30 ml prethodno promućkanog soka, najmanje mesec dana, a kasnije 2×20 ml na 30 min pre obroka. Lično ga koristim 8 meseci (i članovi moje porodice) i veoma sam zadovoljna jer me je oslobodio bolova od degenerativnog reumatizma i migrene. Na čudesan način pomaže u mnogim bolestima i, po mom mišljenju, mnogo je više od soka, a inače sam lekar.

  • Radmila Milenković

    Pre pet godina skinuta mi je tiroidna žlezda, cista na istoj žlezdi i karcinom vrata – disekcija. Osećam da bi mi noni sirup pomogao da smanjim napredovanje bolesti. Srčani sam bolesnik – angina pektoris i insuficienca srca. Od ehinacee sam imala ubrzan rad srca. Razne biljke sam koristila. Mislim da bi mi noni pomogao zbog gorkog, oporog ukusa. Ako neko ima savet, rado bih prihvatila. Imam 63 godine i mladalačko srce. Želim da živim još!

Ostavite komentar