Smiriti želudac

Problemi sa želudačnom kiselinom mogu žestoko da namuče, naročito ako su manje-više redovni – a kod sve većeg broja ljudi, zbog nezdrave hrane i još nezdravijeg načina života, to jesu. Srećom, postoje i prilično efikasni načini za umirivanje želuca.
Mleko je u stanju da neutralizuje želudačnu kiselinu, pa, ako niste alergični na ovaj napitak, trebalo bi da u toku dana popijete bar litar što mleka, što mlečnih proizvoda. Pomaže i ako jedete kuvane žitarice i povrće, suvi keks i meko kuvana jaja, a dobro je i izbegavati hranu koja nadima, kao što su mahunarke. Uz probleme sa želudačnom kiselinom, lako se može desiti da vam omiljeni obrok postane keks i mleko.
Ispijanje puno vode je odlično iz mnogo razloga – jedan od njih je i to što poboljšava probavu. Ono što bi trebalo izbegavati kako bi vas gorušica manje mučila jesu cigarete, kafa, alkoholni i gazirani napici, jer sve to nadražuje želudac.
Svima koji žele da smršaju savetuje se da izbegavaju kasne obroke. To nije korisno samo za mršavljenje – ako ne jedete kasno uveče, neće doći ni do podizanja kiseline ni do pojave gorušice. I po vašu liniju i po vaš želudac najbolje je da imate tri do pet ravnomerno raspoređenih umerenih obroka u toku dana, nijedan od njih kasno uveče.
Sigurno vam je poznato da neki lekovi nadražuju želudac i tako pogoršavaju već postojeći problem s gorušicom. Najpoznatiji i najčešće korišćeni takvi lekovi su aspirin i ibuprofen. Nije obavezno da ih se odreknete, ali ćete znatno pomoći sebi ako i pre i posle uzimanja takvog leka popijete po pola čaše tople vode, jer će se tako lekovi brže rastvoriti i napraviti vam manje problema.
Svesni smo da ovi saveti mogu da liče na kompletnu promenu nekih navika – i oni to i jesu. Pogrešne navike su te koje dovode do problema sa želucem, pa je jedini način da pomognete sebi taj da se bar jednog dela pogrešnih navika oslobodite.

Pogledajte komentare (4)

4 komentara

 • Violeta Rakić

  Meni je ovo ok. Ko može, nek se potrudi.

 • Aleksandar Stojilković

  Potpuno se slažem sa prethodnim komentarom, sve je to više-manje poznato.

 • Nemanja Božić

  Nije loše, ali je sve to opštepoznato. Potrudite se da informacije budu bogatije i ako može da se nađe lek za nešto, a da život ne mora da se menja u korenu, jer je to teško u današnjem vremenu. Kada kažem da ne bude promena iz korena, mislim na normalne stvari, ne na drogu i ostalo. Ja idem na fakultet, posle svratim do grada, dođem kući, jedem i onda zove neko da se izađe, popije se guarana, pivo i šta da se menja… A dok sam na fakultetu, pojedem pljeskavicu ili sendvič, to sam zaboravio da kažem. I kad bih sve to menjao, morao bih da živim 20 na sat ili da se vratim u vrtić. Eto, razmislite o člacima koji bi mogli biti realniji za ovo vreme i bogatiji u skladu sa vremenom, a ne čisti šablon. Trebalo bi nešto što će nas iznenaditi, pa ćemo hrliti vama da pročitamo nešto što bi nam pomoglo, ali sve u skladu sa vremenom u kojem živimo. Eto, to je moje mišljenje. Izvinite ako sam nešto pogrešno rekao, ali mislim da sam u pravu.

 • Milanka Šćepanović

  Što se tiče članka, OK. Moj komentar: nikako koka-kola i obavezno limunada bez šećera!

Ostavite komentar