Smiriti želudac

Problemi sa želudačnom kiselinom mogu žestoko da namuče, naročito ako su manje-više redovni – a kod sve većeg broja ljudi, zbog nezdrave hrane i još nezdravijeg načina života, to jesu. Srećom, postoje i prilično efikasni načini za umirivanje želuca.
Mleko je u stanju da neutralizuje želudačnu kiselinu, pa, ako niste alergični na ovaj napitak, trebalo bi da u toku dana popijete bar litar što mleka, što mlečnih proizvoda. Pomaže i ako jedete kuvane žitarice i povrće, suvi keks i meko kuvana jaja, a dobro je i izbegavati hranu koja nadima, kao što su mahunarke. Uz probleme sa želudačnom kiselinom, lako se može desiti da vam omiljeni obrok postane keks i mleko.
Ispijanje puno vode je odlično iz mnogo razloga – jedan od njih je i to što poboljšava probavu. Ono što bi trebalo izbegavati kako bi vas gorušica manje mučila jesu cigarete, kafa, alkoholni i gazirani napici, jer sve to nadražuje želudac.
Svima koji žele da smršaju savetuje se da izbegavaju kasne obroke. To nije korisno samo za mršavljenje – ako ne jedete kasno uveče, neće doći ni do podizanja kiseline ni do pojave gorušice. I po vašu liniju i po vaš želudac najbolje je da imate tri do pet ravnomerno raspoređenih umerenih obroka u toku dana, nijedan od njih kasno uveče.
Sigurno vam je poznato da neki lekovi nadražuju želudac i tako pogoršavaju već postojeći problem s gorušicom. Najpoznatiji i najčešće korišćeni takvi lekovi su aspirin i ibuprofen. Nije obavezno da ih se odreknete, ali ćete znatno pomoći sebi ako i pre i posle uzimanja takvog leka popijete po pola čaše tople vode, jer će se tako lekovi brže rastvoriti i napraviti vam manje problema.
Svesni smo da ovi saveti mogu da liče na kompletnu promenu nekih navika – i oni to i jesu. Pogrešne navike su te koje dovode do problema sa želucem, pa je jedini način da pomognete sebi taj da se bar jednog dela pogrešnih navika oslobodite.

4 komentara

 • Violeta Rakić

  Meni je ovo ok. Ko može, nek se potrudi.

 • Aleksandar Stojilković

  Potpuno se slažem sa prethodnim komentarom, sve je to više-manje poznato.

 • Nemanja Božić

  Nije loše, ali je sve to opštepoznato. Potrudite se da informacije budu bogatije i ako može da se nađe lek za nešto, a da život ne mora da se menja u korenu, jer je to teško u današnjem vremenu. Kada kažem da ne bude promena iz korena, mislim na normalne stvari, ne na drogu i ostalo. Ja idem na fakultet, posle svratim do grada, dođem kući, jedem i onda zove neko da se izađe, popije se guarana, pivo i šta da se menja… A dok sam na fakultetu, pojedem pljeskavicu ili sendvič, to sam zaboravio da kažem. I kad bih sve to menjao, morao bih da živim 20 na sat ili da se vratim u vrtić. Eto, razmislite o člacima koji bi mogli biti realniji za ovo vreme i bogatiji u skladu sa vremenom, a ne čisti šablon. Trebalo bi nešto što će nas iznenaditi, pa ćemo hrliti vama da pročitamo nešto što bi nam pomoglo, ali sve u skladu sa vremenom u kojem živimo. Eto, to je moje mišljenje. Izvinite ako sam nešto pogrešno rekao, ali mislim da sam u pravu.

 • Milanka Šćepanović

  Što se tiče članka, OK. Moj komentar: nikako koka-kola i obavezno limunada bez šećera!

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ženama je lepota potrebna da bi ih muškarci voleli i glupost da bi one volele muškarce.

Koko Šanel,  francuska modna kreatorka (1883-1971)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Istraživanja obavljena u mnogim vrtićima i osnovnim školama pokazala su da sedmoro od desetoro dece ima neodgovarajuće cipele - tesne ili prevelike.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta je sranje?
To ti je kad odeš u javni WC i platiš PDV.

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...