Bezimeni (Unknown)

Žanr: triler
Trajanje: 113 min.

Glavne uloge: Lijam Nison (Liam Neeson), Dženuari Džouns (January Jones), Dion Kruger (Diane Kruger), Ejdan Kvin (Aidan Quinn), Bruno Ganc (Bruno Ganz), Frenk Langela (Frank Langella)
Scenario: Oliver Bučer (Oliver Butcher), Stefan Kornvel (Stephen Cornwell)
Režija: Haume Koljet Sera (Jaume Collet-Serra)

SINOPSIS
Lijam Nison glumi doktora Martina Harisa. U Berlinu doživljava saobraćajnu nesreću i posle četiri dana provedena u komi otkriva da ga se supruga (Dženuari Džouns) više ne seća i da je drugi čovek ukrao njegov identitet. Vlasti mu ne veruju i ignorišu ga, a misteriozne ubice ga prate, pa se Martin našao sam, umoran i u konstantnom bekstvu. Uz pomoć jedinog saveznika (Dion Kruger) Martin se upliće u smrtonosnu misteriju koja će ga naterati da dovede u pitanje svoj zdrav razum i svoj identitet i da ispita koliko daleko je spreman da ide kako bi otkrio istinu.
O FILMU
Šta se dešava kada čovek duboko u sebi zna ko je, ali nije u stanju da to i dokaže? A šta ako neko, neko koga ne znate, tvrdi da ste vi – i svi mu veruju? Ovo je dilema oko koje se formira priča u filmu "Bezimeni". Ko ili šta određuje ko smo mi? Da li su to naši prijatelji, naša sećanja, naše poreklo ili običan dokument? Gde je dokaz? Snimljen po romanu Didijea van Kovlaerta, film istražuje upravo to šta dr Martin Haris oseća dok luta ulicama Berlina kako bi vratio nazad svoj život, dok ljudi koji ga prate pokušavaju i da ga ubiju iako on nema pojma zašto.
Reditelj Haume Koljet Sera navodi: "Moji omiljeni filmovi su trileri u Hičkokovom stilu, koji odišu misterioznom atmosferom, u kojima je publika isto kao i likovi u potpunom mraku i niko ne zna kuda će ih priča odvesti". Lijam Nison glumi dr Martina Harisa, botaničara, koji sa suprugom dolazi u Berlin kako bi prisustvovao biotehnološkom samitu. Po dolasku u hotel shvata da je na aerodromu zaboravio akt-tašnu i vraća se da je pronađe. Na putu ka aerodromu doživljava saobraćajnu nesreću. Provodi četiri dana u komi i s mukom pokušava da se priseti svoje prošlosti.
Stvaraoci filma potpuno su se složili da je Nison najbolji glumac za ovu ulogu i da ima fenomenalan filmski i scenski nastup. "Kada se setio ko je on, panično pokušava da pronađe ženu jer veruje da se brine za njega", navodi Nison. Međutim, kada se vrati u hotel da pronađe Liz, svoju ženu, ona ga ne prepoznaje. Još strašnije, pojavljuje se drugi čovek koji tvrdi da je on, drugi Martin Haris, i kome Liz veruje.
"Sve je kao neka obrnuta amnezija", objašnjava reditelj. "Kao da ceo svet ima amneziju i ne može da se seti ko je on zapravo, dok je on potpuno siguran, a drugi, kao da su ga zaboravili". Glavni glumac dodaje: "Publici se čini da Martin Haris ima savršen brak i interesantan život, i da se sve urušava u trenutku. Sam je. I ne samo da je napušten već su ga odbacili svi koje je ikada znao. Svaki korak ga tera da bude još odlučniji da dokaže istinu". Nisona je privukla sama ideja o pronalaženju izgubljenog identiteta: "Potpuno sam se uživeo u to kroz šta Martin prolazi. Kao klinac bavio sam se amaterskim boksom i nekoliko puta su me zveknuli u glavu. I nikada me nije napustilo sećanje o tome kako je kad izgubiš pamćenje, čak i nakratko. Bilo je to interesantno životno iskustvo koje sam mogao da iskoristim za ovu ulogu".
Najstrašniji osećaj bio je kada ga supruga, koju igra Dženuari Džouns, ne prepoznaje. "Ovakav scenario nisam nikada pročitala, tako interesantan i pun intriga. Podsetio me je na stare špijuske filmove, prepune opasnosti i intrige, ali sa dozom glamura", navodi glumica. Jedina osoba koja Martinu nudi pomoć je Đina, koju glumi Dion Kruger. "Đina je iz Bosne i u Nemačkoj živi ilegalno. Ne želi da ima nikakvih dodira s policijom, ali želi da pomogne Martinu iako je svesna opasnosti kojoj se izlaže", objašnjava svoj lik Dion Kruger. Film "Bezimeni" je napeti triler koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To je jedan od onih filmova koji publiku tera da sedi na samoj ivici bioskopskih fotelja i da se pita da li je sve onako kako izgleda.
O REŽISERU
Haume Koljet Sera (režiser)
Reditelj španskog porekla. Kao mladić preselio se u Los Anđeles kako bi ispunio svoj san da postane filmski reditelj. Njegov film "Siroče" doživeo je velik uspeh.
O GLUMCIMA
Lijam Nison (dr Martin Haris)
Nagrađivani i svetski priznat glumac koji se publici širom sveta predstavio kako u blokbasterima, tako i ulogama u nezavisnim filmovima. Osvojio je najprestižnije filmske nagrade, kao što su Oskar, Zlatni globus i nagrada BAFTA. Filmovi u kojima je Nison ostvario svoje najbolje uloge su "Šindlerova lista", "Borba Titana", "A-tim", a pozajmio je glas kralju Aslanu u sva tri filma "Letopisi Narnije".
Dion Kruger (Đina)
Talentovana glumica stekla je svetsku slavu u filmu "Prokletnici" Kventina Tarantina i u ulozi lepe Helene u epskom spektaklu "Troja".
Oficijelni sajt

Premijera: 21. april 2011. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dion krugerdženuari džonslijam nison
Komentari (0)
Dodaj komentar