Helboj

Žanr: avantura, horor, naučna fantastika, akcija
Trajanje: 122 min.
Premisa: Pakao za zlo!

Glavne uloge:

Ron Perlman (Ron Perlman), Selma Bler (Selma Blair), Džefri Tambor (Jeffrey Tambor), Karel Roden (Karel Roden), Rupert Evans (Rupert Evans), Džon Hart (John Hurt)

Scenario:

Gviljermo del Toro (Guillermo del Toro), Majk Minjola (Mike Mignola – strip „Dark Horse Comic“)

Producenti:

Lorens Gordon (Lawrence Gordon), Lojd Levin (Lloyd Levin), Majk Ričardson (Mike Richardson)

Režija: Gviljermo del Toro (Guillermo del Toro)

SINOPSIS

Helboj (Ron Perlman) rođen je pre 60 godina, za vreme Drugog svetskog rata. Njega je na zemlju doveo zli Grigori Raspućin (Karel Roden) kako bi izvršio zločin. Iako je bio predodređen za preteču apokalipse, Helboja je spasao i odgajio profesor Brum (Džon Hert) zajedno sa svojim timom za paranormalna istraživanja. Podigao ga je kao svog sina i razvio njegove ekstrasenzorne sposobnosti.

Uprkos svom mračnom poreklu, Helboj je postao dobročinitelj i borac protiv zla u svetu. U timu, Helboj postaje član neobične porodice čiji su članovi i telepata „Mer-Man“ Abe Sapien (Dag Džouns) i pirokinetik Liz Šerman (Selma Bler). Sklonjeni od društva, oni se bore sa Raspućinom, koji namerava da povrati Helboja i iskoristi njegove moći za konačno uništenje sveta.

O FILMU

Od reditelja filmova „Blade II“ i „The Devil“s Backbone“ stiže nova akciona avantura – film „Helboj“. Film je baziran na stripu „Dark Horse Comics“ Majka Minjole iz poznate serije stripova pod istim nazivom. Del Toro je okupio ekipu koja je radila sa njim na prethodna dva filma – „Blade II“ i „The Devil“s Backbone“, sa nameroma da „uhvati“ osnovni senzibilitet Minjolinog stripa. Film je sniman u gotskom okruženju Praga.

Del Toro je zahtevao da se većina akcionih scena uradi uživo kako bi se kasnije što manje kompjuterski dorađivale. Maska koju je nosio Perlman zahtevala je po četiri sata rada dnevno. Na njegovom licu bilo je nekoliko slojeva šminke, dok su jedno rame i rep bili na daljinsko upravljanje. „Sve dok nisam video film, nisam imao predstavu kako se moj rep kretao“, kaže Perlman.

„Helboj je rođen sa ogromnom snagom i besmrtnošću. On jedino želi da vežba sa paketom od šest piva i da gleda fudbal sa svojom devojkom kao običan momak“, kaže reditelj. Kao tvorac stripa, Majk Minjola je učestvovao u filmu kao koproducent i konsultant za vizuelne efekte: „Del Toro je uneo sopstvenu ličnost u sve. On je reditelj koji voli stripove i uzima ih veoma ozbiljno. Razume ih i vidi ih kao legitimni filmski žanr.“

O REŽISERU

Gviljermo del Toro (reditelj)
Za svoj prvi film, „Hronos“, osvojio je nagradu kritike na Kanskom filmskom festivalu 1993. godine, kao i devet nagrada Meksičke filmske akademije. Nakon toga sledi još jedan horor film pod nazivom „Mimic“. Tu su i „Blade II“ sa Veslijem Snajpsom (Wesley Snipes) i Krisom Kristofersonom (Kris Kristofferson), kao i film na španskom jeziku – „The Devil“s Backbone“, koji je proglašen za jedan od najboljih filmova u 2001. u magazinima „New York Times“ i „Newsweek“. Trenutno radi na filmovima: „Mephisto“s Bridge“ i „The Left Hand Of Darkness“.

O GLUMCIMA

Ron Perlman (Helboj)
Njegova filmska karijera započinje ranih osamdesetih filmom „Annaud: Quest For Fire“, zatim slede filmovi: „Ime ruže“, „Grad izgubljene dece“, „Romeo je ranjen“, „Jeunet“s Alien Resurrection“, „Enemy at the Gates“, „Star Trek: Nemesis“, „Looney Tunes: ponovo u akciji“, „The Island of Dr. Moreau“, „Fluke“, „I Woke Up Early the Day I Died“, „The Adventures of Huck Finn“ i „Sleepwalkers“, kao i u dva filma Gviljerma del Tora – „Blade II“ i „Cronos“. Igrao je u mnogim TV filmovima među kojima je i „Lepotica i zver“, za koji je dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Džon Hart (Trevor „Broom“ Batenholm)
Filmografija: „Hari Poter i kamen mudrosti“, „The Dwarfs“, „The Caretaker“, „Shadow of a Gunman“, „Travesties“, „A Month in the Country“, „Midnight Express“ (1978), „The Elephant Man“ (1980), „The Hit and Champions“, „A Man For All Seasons“, „Alien“, „Heaven“s Gate“, „White Mischief“, „The Field“, „Scandal“, „Dogville“, „Rob Roy“, „Captain Corelli“s Mandolin“, „Love“, „Death on Long Island“, „Owning Mahowny“.

Selma Bler (Liz Šerman)
Filmografija: „Storytelling“, „Cruel Intentions“, „Kill Me Later“, „The Sweetest Thing“. Sledeći film u kome ćemo je gledati je „A Dirty Shame“ sa Trejsi Ulman (Tracey Ullman).

Oficijelni sajt:

  • Hellboy (2004)
  • Hellboy (2004)

    Pretpremijera: 26. avgust 2004. godine
    Premijera: 2. septembar 2004. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar