Domaći pretraživači

Ako tražite stranicu u okviru .yu domena, logično je da pogledate neki od domaćih pretraživača
Kad god nam zatreba neka informacija sa Interneta, koristimo usluge poznatih svetskih pretraživača (Yahoo, Altavista, HotBot…). Međutim, ukoliko je ta informacija vezana za Jugoslaviju ili ako znamo da se nalazi negde u .yu domenu, bolje je koristiti neki od domaćih pretraživača. Razlog za to je jednostavan. Kao rezultat pretraživanja, dobićemo samo adrese koje su vezane za našu zemlju, pa je prema tome i proces pronalaženja tražene informacije ubrzan. Ipak, tu postoji i druga strana, a ona se odnosi na kvalitet pretrage domaćih pretraživača. Naime, možda se desi da nisu dovoljno revnosni, pa uopšte ne nađu traženu informaciju. Zbog toga smo se odlučili da izvršimo mali test naših pretraživača.
Koliko je nama poznato, trenutno postoji sedam pretraživača vezanih za naše podneblje. Dobra polazna tačka koja sadrži linkove ka svakom od njih je adresa www.pretraga.co.yu. Mi smo ovim tekstom obuhvatili šest pretraživača, jer pretraživač na adresi www.yu nije radio, iako se nalazio na listi (informacije o razlozima zašto ne radi nismo uspeli da dobijemo).
Za početak ćemo objasniti kako smo vršili testiranje. Odlučili smo da ne ocenjujemo izgled i dizajn pretraživača, kao i brzinu pretraživanja. Svaka ocena dizajna bila bi subjektivna, a pri tom izgled ni u kom slučaju ne utiče na kvalitet pretraživanja. S druge strane, ukoliko neko želi da nađe informaciju, nije mu bitno da li će na rezultat čekati pet ili deset sekundi. Ono na šta smo obratili pažnju jeste koliko će svaki pretraživač naći stranica za nekoliko izabranih reči. Trudili smo se da izaberemo reči koje bi trebalo da se (po našem mišljenju) češće pojavljuju, kao i reči koje se retko koriste. Na taj način lako je proveriti da li pretraživač indeksira sve reči ili pretragu vrši na osnovu ključnih reči. Drugi važan podatak odnosio se na podršku za naša slova. Za tu svrhu koristili smo reči koje u sebi sadrže naša slova. Možda će nekom biti čudno, ali više od polovine testiranih pretraživača neće naći nijednu stranicu ako se u upitu pojavi neko naše slovo. Ostali podaci koje smo koristili za formiranje opšteg utiska biće navedeni za svaki pretraživač.
Internet Krstarica
Najnoviji pretraživač koji se pojavio pre dva meseca nalazi se na adresi www.krstarica.co.yu. U svojoj bazi ima više od 30.000 adresa. Podržava složene upite i naša slova. Broj nađenih linkova koje prikazuje na jednoj stranici je deset, a uz svaki link postoji kratak opis. Korišćeni upit može se proslediti na jedan od svetskih pretraživača (goto.com). Pored polja za unos upita, poseduje i spisak interesantnih linkova. Za indeksiranje koristi spajder tako da pretražuje bilo koju reč iz svoje baze adresa. Jedini je našao reč „opruga“ na našem testu. Za kraj smo ostavili najinteresantniju opciju, a to je mogućnost postavljanja upita ćirilicom. Na taj način pokriva i one sajtove koji su rađeni ćiriličnim pismom. Predstavlja odličan izbor za pretraživanje. Možemo jedino zameriti nepreciznost u prikazanom broju nađenih stranica ako je on veći od hiljadu.
Montenegro Search Engine
Nalazi se na adresi www.mse.cg.yu. Pripada grupi pretraživača koja ne podržava naša slova, što mu uveliko smanjuje upotrebljivost. Nismo uspeli da nađemo ukupan broj sajtova koje pretražuje, a na jednoj stranici prikazuje po deset linkova sa kratkim opisom. Podržava složene upite i spisak linkova raspoređenih po kategorijama, ali ne i veze ka globalnim pretraživačima. Skoro da je neupotrebljiv za pretragu jer na čak polovinu test-upita nije našao nijednu Web stranicu, a i ono što je našao bilo je gotovo beznačajno.
Elementarno, dragi moj Votsone
Pogodili ste, u pitanju je pretraživač po imenu Šerlok. Nalazi se na adresi www.yustart.co.yu. U svojoj bazi ima indeksirano 9.638 linkova, a za indeksiranje koristi spyder, što znači da može da nađe bilo koju reč sa tih adresa. Podržava složene upite i rezultate prikazuje u serijama od po deset linkova, a upit može da prosledi ka globalnom pretraživaču goto.com. Ovo je jedini pretraživač koji nema linkove raspoređene po kategorijama. Podržava naša slova, a prikazani linkovi imaju kratke opise. Šerlok je solidan pretraživač koji može dobro da posluži svrsi.
Yuhoo
Iako imenom podseća na mnogo poznatiji Yahoo, više bi nam odgovaralo da se ta sličnost odnosi na broj nađenih stranica. Baza linkova je skromna i sadrži samo 1081 adresu. Kao i svi ostali pretraživači, omogućava unošenje složenog upita. Nađeni linkovi prikazani su u serijama od po 25 i poseduju kratak opis. Broj nađenih stranica je relativno mali u odnosu na ostale pretraživače, a nisu podržana ni naša slova. Na osnovu toga može se zaključiti da se indeksiranje stranica vrši na osnovu ključnih reči. Ne postoji ni prosleđivanje upita na neki drugi pretraživač. Postojeći linkovi raspoređeni su u kategorije slično kao kod Yahoo-a. Na testu se nije sjajno pokazao.
Yu pretraživanje
Pravo ime mu je Yusearch, a nalazi se na adresi www.yusearch.com. Nismo uspeli da nađemo ukupan broj indeksiranih linkova, ali sudeći po broju nađenih stranica, ima ih puno. I on podržava unos složenih upita, a jedini je pretraživač u kome se može podešavati broj nađenih linkova po stranici. Indeksira sve reči u linkovima koje ima u bazi. Nađeni linkovi opisani su ukratko, a mogu se pretraživati i po kategorijama. Ne može da prosleđuje upit. Najveća mana mu je neprepoznavanje naših slova, što mu uveliko smanjuje upotrebljivost u našim uslovima. I pored toga, ostavio je solidan utisak.
Yu Web adresar
Nalazi se na adresi www.beocity.com. Ni kod njega nismo uspeli da vidimo ukupan broj stranica, ali smo testiranjem mogli da zaključimo dve stvari. Ili ih nema mnogo, ili se pretraživanje vrši samo na osnovu ključnih reči. U svakom slučaju, spada u donju polovinu tabele pretraživača. Kao i ostali pretraživači, podržava složene upite, a rezultate potkrepljuje kraćim opisima. Ovo je jedini pretraživač koji sve nađene linkove ispisuje na jednoj stranici. Linkovi se mogu pretraživati i po kategorijama.
Globalno gledano, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom naših pretraživača. Izuzetak je samo „krstarica“, pa je možemo bez dvoumljenja staviti na prvo mesto domaćih pretraživača. Ne samo da je jedina našla sve reči koje smo koristili za testiranje, već ih je sama našla u količini desetak puta većoj od svih ostalih pretraživača zajedno. Po nekoj logici, trebalo bi ostaviti nekoliko praznih mesta pa tek onda poređati ostale pretraživače. Ipak, na drugo mesto stavićemo Šerloka, koji nije našao samo reč „opruga“ (kao uostalom ni preostali pretraživači), ali je ostale reči našao u zadovoljavajućem broju. Treće mesto zauzeo je Yusearch, koji je iz trke za drugo mesto ispao samo zahvaljujući neprepoznavanju naših slova. Na četvrto mesto plasirao se Yu Web adresar sa šest nađenih i četiri nenađene reči, ali i relativno lošim brojem linkova za nađene reči. Pretposlednje mesto zauzima Yuhoo, koji je, kao i Montenegro Search Engine, našao samo pet reči, ali je za razliku od MSE-a imao nekoliko puta više pogodaka.

agresija pregled seks čestitka staklo internet ptica beograd pošta opruga
Krstarica 100+ 1000+ 170 13 131 20000+ 217 9000+ 359 13
Montenegro Serach Engine 2 4 1 0 0 45 0 29 0 0
Šerlok 6 126 6 4 6 1230 11 704 36 0
Yuhoo 0 3 13 0 1 133 0 101 0 0
Yusearch 4 48 3 0 1 1369 24 987 0 0
Yu Web adresar 10 13 3 0 0 226 4 171 0 0

(Branislav Bubanja, „Svet kompjutera“, 1. jun 1999)

Komentari (0)
Dodaj komentar