33. BEMUS: Akademski hor „Collegium musicum“

Četvrtak, 11. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

AKADEMSKI HOR „COLLEGIUM MUSICUM“
Dirigent: DARINKA MATIĆ-MAROVIĆ
Svetlana Bojčević-Cicović, sopran
Snežana Savičić, sopran
Aleksandra Ivanović, mecosopran
Vera Milčić, mecosopran
Radivoje Simić, tenor
Aleksandar Manevski, bariton
Ljiljana Nestorovka, harfa
Slađana Gajić, klavir

PROGRAM
Hildegard iz Bingena, S. Frank, Đ. Verdi, Đ. Orban, B. Britn, V. Ilić, A. Damnjanović, A. Vujić, R. Maksimović, T. Prosev, S. Gačević, Ž. Mirković.

Akademski ženski hor Collegium musicum napunio je tri decenije postojanja. Osnovan je 1971. godine na inicijativu prof. Vojislava Ilića. Čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a od osnivanja ga neprekidno vodi Darinka Matić-Marović. U prvoj deceniji postojanja osvajao je sve najviše nagrade na nacionalnim takmičenjima, kao i brojne internacionalne, među kojima je sedam pobeda na velikim konkursima (Areco, Langolen, Varna, Goricija, Berlin), najčešće sa specijalnim nagradama u kategorijama polifone muzike. Ovaj hor predstavljao je našu kulturu širom sveta obišavši na svojim turnejama 26 zemalja, od Velike Britanije do Kine i Indije, od Meksika do Rusije, pevajući uvek u najvećim muzičkim centrima i salama.

O obimu i kvalitetu tih gostovanja govori, na primer, podatak da je samo na jednoj turneji po Francuskoj održano 43 koncerta, ili da je u Moskvi 1983. godine njihovo gostovanje proglašeno događajem sezone. Zahvaljujući delovanju hora „Collegium musicum“ i dirigenta Darinke Matić-Marović, literatura za ovaj ansambl obogaćena je desetinama novih dela. U analima hora zabeleženo je blizu 70 premijernih izvođenja. Stvaralaštvo naših kompozitora čini najveći deo repertoara Collegium-a, i ta dela su osnovni, a često i isključivi program njegovih nastupa u inostranstvu u koncertnim dvoranama, na snimanjima za radio i televizijske stanice. Kako za pojedinačne koncerte, tako i za ukupnu delatnost, hor je nosilac brojnih odličja i nagrada.

Umetnička ličnost Darinke Matić-Marović združuje kultivisanu muzikalnost, autoritativnost, sugestivnost, neiscrpnu energiju i potpunu posvećenost radu. Njene nadahnute interpretacije, vrlo zahtevnog domaćeg i stranog, klasičnog i savremenog repertoara, sa oduševljenjem je prihvatila publika u najuglednijim salama preko 30 zemalja sveta. Posle gimnazije i muzičke škole u Kotoru, diplomirala je na beogradskoj Muzičkoj akademiji, najpre nastavnički odsek sa klavirom kao glavnim predmetom, a potom i dirigovanje u klasi Mihaila Vukdragovića.

Predavala je u Srednjoj muzičkoj školi „Stanković“ i na Fakultetu muzičke umetnosti, na kojem je redovni profesor dirigovanja. Bila je i dekan ovog Fakulteta (1983-1989) i rektor Univerziteta umetnosti (1989-1998). Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Blistava karijera Darinke Matić Marović vezuje se prevashodno za ženski hor „Collegium musicum“ (od osnivanja 1971. godine) i mešoviti Akademski hor „Branko Krsmanović“ – danas „Obilić“ (od 1980. godine), sa kojima je ostvarila brojne turneje. Oba hora ubrajaju se u najznačajnije institucije muzičkog života u zemlji.

Osvojila je veliki broj nagrada, skoro isključivo prvih i specijalnih, na najistaknutijim domaćim i svetskim horskim takmičenjima (Langolen, Varna, Areco, Goricija, Berlin, Torevijeha, Masmehelen…). Učestvovala je na velikim svetskim festivalima (Praško proleće, Berlinski svečani dani, „Žorž Enesku“, festival „Pueblo“ u Meksiku, Preveza…). Nastupala je sa mnogim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, posebno u izvođenju velikih vokalno-instrumentalnih dela. Ostvarila je više od 100 premijera. Naročitu pažnju posvećuje domaćim delima, od kojih su joj mnoga posvećena.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar