33. BEMUS: Ansambl „Arte“

Ponedeljak, 8. oktobar
Skupština grada Beograda 18.00h
„Prvi put na podijumu Bemusa“

ANSAMBL „ARTE“
Dirigent: BILJANA RADOVANOVIĆ

PROGRAM
K. Miljković: Rondo sekvenca III
B. Bartok: Divertimento
D. Šostakovič: Kamerna simfonija op.110 bis

Ansambl Arte osnovan je novembra 2000. godine. Na samom početku, orkestar je svoj veliki umetnički potencijal usmerio ka savremenoj muzici, posebno delima domaćih autora. Nizom uspešnih koncerata uspeli su da se nametnu domaćoj muzičkoj javnosti koja ističe visok stepen tehničke osposobljenosti, muzikalnost i stilsku uravnoteženost ansambla. Pored Beograda (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF…) ansambl „Arte“ gostovao je u Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Biljana Radovanović je diplomirala dirigovanje u klasi Živojina Zdravkovića i magistrirala u klasi Darinke Matić-Marović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Još kao student učestvovala je na jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika u Zagrebu i osvojila Drugu nagradu (1986). Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda za studente.

Dirigovala je Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima RTZ, Gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, Gudačima Sv. Đorđa, Simfonijskim orkestrom FMU, Kamernim ansamblom solista „As“, orkestrom Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Od samog osnivanja dirigent je Ansambla za novu muziku. Na Međunarodnoj tribini kompozitora dobila je priznanja za interpretacije, a neke od njih ostale su zabeležene i na kompakt diskovima.

Sa horovima „Collegium musicum“ i „Obilić“ Akademskog društva „Branko Krsmanović“, kao asistent dirigenta, gostovala je u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Rusiji, Belorusiji, SAD-u, Kanadi… Ostvarila je brojne trajne snimke za potrebe RTS-a, a sa orkestrom Škole za muzičke talente iz Ćuprije snimila je kompakt disk. Bavi se pedagoškim radom kao docent na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar