33. BEMUS: Beogradska filharmonija

Petak, 19. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Dirigent: JOHANES GORICKI
RENO KAPISON, violina
NEBOJŠA ŽIVKOVIĆ, marimba

PROGRAM

L.van Betoven: Simfonija br. 1 C-dur op. 21
S. Prokofjev: Koncert za violinu i orkestar br.1 D-dur op.19
N. Živković: Koncert za marimbu i orkestar br.2 op. 25
I. Stravinski: Vatromet op. 4

Johanes Goricki (na slici) počeo je da uči klavir sa pet godina, a dve godine kasnije violončelo. Nakon završene Visoke muzičke škole u Frajburgu nastavio je usavršavanje kod uglednih violončelista Gaspara Kasadoa, Andre Navare i Pabla Kazalsa. U daljem toku svoje karijere posvećuje se dirigovanju, sarađujući sa brojnim uglednim orkestrima među kojima su Berlinska, Kelnska i Minhenska filharmonija. Nastupao je u prestižnim dvoranama kao što su berlinska Šaušpilehaus, Alte Oper u Frankfurtu i Tonhale u Dizeldorfu, Santa Ćećilija u Rimu, Sala Gavo u Parizu i Teatro Feliče u Đenovi. Gostovao je na festivalima u Bukureštu, u Finskoj, na Bečkim svečanim nedeljama u Berlinu i u Lokenhausu.

Pod dirigentskom palicom Gorickog nastupali su veliki muzičari poput Jehudija Menjuhina, Nikite Magalova, Radua Lupua, Franka Petera Cimermana i Orela Nikolea. Deluje kao profesor na Visokoj školi „Robert Šuman“ u Diseldorfu i ima zvanje prvog dirigenta u Nemačkoj kamernoj akademiji u Nojsu na Rajni. Trenutno je angažovan na projektu snimanja simfonija Johane Zenfter (učenice Maksa Regera) sa Bamberškim simfonijskim orkestrom u produkciji muzičke kuće BIS, a u planu za naredni period je prva postavka simfonija Džordža Onsloua, Veberovog savremenika, sa Filharmonijskim orkestrom Radio Hanovera. Aktivan i kao violončelista i kamerni muzičar, Johanes Goricki nastupa sa pijanistom Pavelom Giljilovim.

Reno Kapison se školovao na Visokom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u Parizu u klasi profesora Žerara Pulea i Veda Rejnoldsa, gde je 1992. godine dobio Prvu nagradu za kamernu muziku i 1993. Prvu nagradu za violinu. Dve godine kasnije osvojio je Nagradu Akademije umetnosti u Berlinu. Usavršavanje nastavlja u Berlinu (prof. Tomas Brandis), a zatim i kod Isaka Šterna. Po pozivu Klaudija Abada (1997), tri godine je bio solo violinista u Omladinskom orkestru „Gustav Maler“. Nastupao je kao solista sa brojnim orkestrima: Simfonijskim orkestrom Montreala, Nemačkim berlinskim simfonijskim orkestrom, Nemačkom kamernom filharmonijom, Omladinskim orkestrom „Gustav Maler“, Kamernim orkestrom Lozane i Ciriha, Kraljevskim orkestrom Kopenhagena, Varšavskim simfoničarima, Nacionalnim orkestrom Francuske, Filharmonijom Francuskog radija, orkestrima Bordoa, Lila, Liona i Nice – pod upravom Šarla Ditua, Hansa Grafa, Danijela Hardinga, Gintera Herbiga, Emanuela Krivina, Džona Nelsona, Kristofa Perika, Dejvida Robertsona…

Ostvario je uspešnu turneju sa Evropskim kamernim orkestrom i Mjung-Vun Čungom. Pod upravom istog dirigenta nastupao je sa orkestrom „Firentinski muzički maj“ i Orkestrom milanske Skale. Održao je brojne resitale u Atini, Birmingemu, Parizu, Bečkom Muzikferajnu, Kelnskoj filharmoniji, dvorani Koncertgebau u Amsterdamu, Palati lepih umetnosti u Briselu, Karnegi holu u Njujorku… Nastupa u duu i triju sa svojim bratom Gotijeom i Frenkom Brejlijem, a sarađuje i sa Elenom Baškirovom, Elen Grimo, Jefimom Bronfmanom, Stivenom Kovačevićem, Kremeratom Baltikom, na prestižnim festivalima: Berlin, Lokenhaus, Jerusalim, Eks-An-Provans, Nant, Sen-Deni, Strazbur…

Bogata diskografija ovog umetnika obuhvata snimke za Erato i Deutsche Grammophon. Za kompaniju Virgin classics potpisao je ekskluzivni ugovor. Reno Kapison, „zvezda u usponu“, proglašen je Talentom 2000. godine (Les Victoires de la musique). Svira na Stradivarijus violini iz 1721. godine, koja je pripadala Fricu Krajsleru.

Nebojša Živković, jedan od najmarkantnijih umetnika današnjice u svom fahu, otelotvoruje veoma retku tradiciju – kompozitora i virtuoza u jednoj ličnosti, kakvi su u 19. veku bili Paganini, Šopen ili List. Diplomu kompozitora, muzičkog teoretičara i perkusioniste stekao je u Nemačkoj. Nastupa širom Evrope, često svira u SAD-u, a pojavljuje se i u Japanu, Tajvanu, Koreji i Meksiku. Kao solista, svirajući najčešće svoje koncerte za marimbu, Nebojša Živković je sarađivao sa brojnim orkestrima uključujući Filharmoniju Štutgarta, Minhenski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Radio Hanovera i Austrijski kamerni simfonijski orkestar. Svetska premijera njegovog „Drugog koncerta za marimbu“ (1997) održana je u minhenskoj sali „Herkules“. Usledila su izvođenja u Filahu (Austrija), Mineapolisu i Osaki.

Nebojša Živković nastupao je na velikom broju festivala među kojima su Gaudeamus u Amsterdamu i Šlezvig-Holštajn. Redovno održava majstorske kurseve i seminare u Evropi, Aziji i SAD-u. Bitan deo Živkovićevog repertoara jeste savremena muzika. Mnogi kompozitori posvetili su mu svoja dela. Stvaralaštvo Nebojše Živkovića kritičari su opisali kao „novu muziku sa dušom i telom“, a njegova dela za marimbu i ritmičke udaraljke, objavljena u SAD-u i Nemačkoj, ušla su u standardni repertoar perkusionista širom sveta. Nebojša Živković svira na Yamaha instrumentima napravljenim specijalno za njega.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar