33. BEMUS: Festivalski ansambl

Ponedeljak, 15. oktobar
Atrijum Narodnog muzeja 22.30h

FESTIVALSKI ANSAMBL
Dirigent: PREMIL PETROVIĆ
RAJNER GOLDBERG, tenor
ALEKSANDRA PETERZAMER, alt

PROGRAM
G. Maler / A. Šenberg: Pesma o zemlji, za tenor, alt i orkestar
(U saradnji sa Gete institutom)

Premil Petrović (na slici) diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti na teoretskom odseku sa radom „Jugendstil u IV simfoniji Gustava Malera“ koji je objavljen u časopisu „Muzički talas“. Dva semestra proveo je na Visokoj školi umetnosti u Berlinu, a od 2000. godine studira dirigovanje na Visokoj školi za muziku „Hans Ajsler“ u Berlinu u klasi prof. Vinfrida Milera, kao i poslediplomske studije dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Sa grupom prijatelja (Bojana Cvejić, Igor Vasiljev…) pokrenuo je 1996. godine Muzičko pozorište u nezavisnoj produkciji Cinema Rex-a (Radio B-92). Dirigovao je Mocartov zingšpil „Bastijen i Bastijena“, sa kojim je 1996. gostovao na festivalima Budva – Grad teatar i Bitef (prateći program Alter-image). Slede projekti: „Lutkarsko pozorište Majstora Pedra“ Manuela de Falje na Bemusu 1997. godine, „Pjero mesečar“ Arnolda Šenberga na Međunarodnoj tribini kompozitora 1998. godine, kao i „Priča o vojniku“ Igora Stravinskog u Beton hali 2000. godine.

Rajner Goldberg je studirao solo pevanje kod Arnoa Selenberga na Visokoj školi za muziku u Drezdenu. Od 1973. godine član je Državne opere Semper u Drezdenu, a od 1981. član ansambla Državne opere Unter den Linden u Berlinu. Repertoar ovog umetnika obuhvata širok spektar različitih uloga kao što su: Kavaradosi, Florestan, Aron, Bahus, Tanhojzer, Štolcing, Zigfrid, Zigmund, Erik, Rijenci, Maks, Herod, Egist, Tamburmajor u „Voceku“, Loengrin. Njegova bogata diskografija obuhvata učešće u operama „Mojsije i Aron“ (Kegel), „Čarobni strelac“ (Hausild), „Fidelio“, „Dafne“, „Valkire“ (Haitink), „Zigfrid“, „Sumrak bogova“ (Livajn) i „Parsifal“ (Žorda). Brojna gostovanja vodila su ga na Bajrojtske svečane igre, u Salcburg („Holanđanin lutalica“ sa Karajanom), Edinburški internacionalni festival (sa Abadom), u Milansku skalu, Metropoliten operu u Njujorku, u Royal Opera House, Kovent Garden u Londonu, Boljšoj teatar u Moskvi, kao i u Tokio, Rim, Barselonu, Veneciju, Oslo, Budimpeštu, Prag, Buenos Ajres, Minhen i Madrid. Poslednjih godina nastupao je u Berlinu u više operskih predstava, tumačeći između ostalog ulogu Loengrina, pod upravom Danijela Barenbojma i sa Berlinskom filharmonijom pod upravom Klaudija Abada.

Aleksandra Peterzamer (na slici) studirala je solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Minhenu u klasi prof. Hanoa Blaškea, kao i interpretaciju lida kod Helmuta Dojča. Godine 1992. osvojila je Prvu nagradu na Saveznom takmičenju u Berlinu, 1994. godine Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Pficner u Minhenu, na Hans Gabor Belvedere takmičenju u Beču, i drugim. Od 1994. do 2000. godine stalni je član Anhaltiškog teatra Desau, gde je pevala glavne uloge svog faha. Od jeseni 2000. godine stalni je član ansambla Državnog teatra Gertnerplac u Minhenu. Nastupala je u operskim kućama Trsta, Hanovera, Vajmara. Živa koncertna aktivnost odvodi je u Drezden, Keln, Majnc, Pariz, Marsej, Eks-an-Provans, Rigu, Brisel. Na ponovnom otvaranju Princregent teatra u Minhenu pevala je Oktavijana u Štrausuvom „Kavaljeru s ružom“. Nastupala je pod upravom Valerija Gergijeva, ser Kolina Dejvisa, Bertrana de Bilija, Marčela Viotija, učestvovala na brojnim festivalima među kojima su i Salcburške svečane igre. Koncertni repertoar Aleksandre Peterzamer obuhvata cikluse pesama Malera, Šuberta, Šumana, Bramsa, Dvoržaka, Vagnera, Ravela.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar