33. BEMUS: Katarina Jovanović – Robin Bouman

Petak, 12. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

KATARINA JOVANOVIĆ, sopran
ROBIN BOUMAN, klavir

PROGRAM
F. Šubert, R. Štraus, D. Despić, K. Debisi, G. Doniceti, V. Belini

Katarina Jovanović postaje jedno od najistaknutijih imena među vokalnim umetnicima na međunarodnoj muzičkoj sceni. Pobednik je prestižnog takmičenja za mlade pevače, Međunarodnog takmičenja „Monserat Kabaje“ 2000. godine. Studije solo pevanja završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin. Usavršavanje je nastavila na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu, kod prof. Rudolfa Pjerneja. Pohađala je majstorske kurseve Eme Kerkbi u Dartingtonu, Robina Boumana u Nici i Young Songmakers Almanach Grejema Džonsona u Londonu.

Katarina Jovanović je podjednako aktivna i kao interpretator vokalne lirike i kao operski pevač. Od operskih uloga do sada je tumačila Bastijenu, Dona Anu, Sestru Anđeliku, Tatjanu, Lindu iz Šamunija, i dr. Njen repertoar na polju solo pesme obuhvata stvaralaštvo od Šuberta do Šenberga, od Forea do Mesijana, od Persla do Previna. Održala je resitale u značajnim salama Londona, Pariza, Kana, Remsa, Bilbaoa, Avinjona, Tuluza, Tel Aviva… Sarađivala je sa umetnicima kao što su Hoze Kolado, Roberto Paternostro, Mark Šanahan, Aleksander Rahbari.

Robin Bouman, šef odseka za vokalne studije na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu i konsultant Francuskog nacionalnog operskog studija, ima dugu internacionalnu karijeru kao klavirski saradnik vokalnih umetnika. Nastupao je sa uglednim solistima među kojima su Žerar Suze, Don Apšou i Henri Herford, sa kojim je za snimak pesama Čarlsa Ajvza dobio nagradu Britanskog udruženja muzičkih izdavača.

Tokom sedamdesetih, Robin Bouman delovao je kao asistent Pjera Bernaka na Internacionalnoj muzičkoj akademiji „Moris Ravel“. Bio je član Festivalske opere u Glajndbornu. Aktivno se bavi pedagogijom, održavajući majstorske kurseve u okviru mnogih letnjih škola i kao redovni profesor Internacionalne letnje akademije u Nici. Bio je član žirija brojnih međunarodnih takmičenja, često u funkciji predsednika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar