33. BEMUS: Prvi put na podijumu BEMUS-a Roman Simović i Ratimir Martinović

Utorak, 9. oktobar u 18.00h
Skupština grada Beograda
„Prvi put na podijumu Bemusa“

ROMAN SIMOVIĆ, violina
RATIMIR MARTINOVIĆ, klavir

PROGRAM

Johanes Brams (1833-1897)
Sonata br. 3 De-mol op. 108
Allegro alla breve
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Henrik Vjenjavski (1835-1880)
Varijacije na originalnu temu op. 12

Franc Šubert (1797-1828)
Ronfo A-dur D 438

Srđan Hofman (1944)
Heksagoni – Pastorala, za violinu solo

Roman Simović je muzičko obrazovanje započeo u Muzičkoj školi za talente u Ljvovu (Ukrajina), a nastavio u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici u klasi svog oca prof. Igora Simovića. Godine 1996. primljen je na elitnu „The Jerusalem Rubin Academy of Music“ u klasi prof. Moti Šmita. Završio je Muzičku akademiju Univerziteta Crne Gore u sedamnaestoj, a magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u devetnaestoj godini. Godine 2000. trijumfalno je položio prijemni ispit i upisuje „Masters Degree“, Aspiranturu na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski“, u klasi prof. M. Jašvili.

Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na međunarodnim i domaćim konkursima („Jaroslav Kocijan“ u Čehoslovačkoj), takmičenjima u Crnoj Gori i Srbiji, i dva puta na takmičenju „Petar Konjović“. Od osme godine koncertirao je sa velikim orkestrima: Filharmonijom iz Ljvova, Državnim simfonijskim orkestrom iz Kijeva, „West Colledge Simphony Orchestra“ iz Čikaga, kao i kamernim orkestrima RTV Crne Gore, „Horreum Margi“ iz Ćuprije, „Leopolis Strings“, „The New Israeli Chamber Ensamble“, orkestrom Moskovskog državnog konzervatorijuma, i mnogim drugim. Osim u SR Jugoslaviji, koncertirao je u Italiji, Rusiji, Poljskoj, Izraelu. Sarađuje sa istaknutim imenima svetske scene.

Roman Simović je dobio Nagradu za stvaralaštvo Republičkog centra za kulturu, 1995. godine laureatsko zvanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, 1999. godine Plaketu Univerziteta Republike Crne Gore. Stipendista je Vlade Republike Crne Gore.

Ratimir Martinović je nižu muzičku školu završio u rodnom Kotoru, a srednju u Novom Sadu. Istovremeno je pohađao Akademiju umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao stipendista na tzv. „nultoj godini“ za izuzetno obdarene mlade pijaniste, u klasi prof. Arbo Valdme. Na Akademiji je diplomirao 1999. godine u klasi prof. Kemala Gekića. Trenutno je na postdiplomskim studijama kod istog profesora, a radi i kao njegov asistent.

Do sada je održao preko tri stotine solo resitala, kamernih koncerata i drugih nastupa. Kao solista je nastupao sa Beogradskom filharmonijom, Vojvođanskom filharmonijom, orkestrom Vojske Jugoslavije i Niškom filharmonijom. Pored koncerata održanih u Jugoslaviji, nastupao je u Parizu, Rimu, Salcburgu, Tajpeju, Majamiju… Od dirigenata je sarađivao sa Emilom Tabakovim, Pavlom Medakovićem, Peterom Sundkvistom, Angelom Šurevim, Dušanom Mihajlovićem.

Dobitnik je nagrada na domaćim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima u Nišu, Novom Sadu, Tajpeju, Parizu i Majamiju. Ostvario je veliki broj snimaka za radio i televiziju, a u produkciji Akademije umetnosti snimio je kompakt disk sa delima Baha, Mocarta, Šopena, Bramsa i Prokofjeva.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar