37. filmski festival u Nišu

37. filmski festival u Nišu trebalo bi ove godine da se održi od 22. do 28. avgusta. To je jedina domaća smotra filmova na kojoj će biti prikazano pet svetskih premijera srpskih filmova – ovo tvrdi novi direktor festivala Dragan Bjelogrlić. On je na konferenciji za novinare naglasio da je koncept jedinog svetskog festivala posvećenog glumcima u načelu ostao isti, ali je bogatiji kada je reč o gostima. Prema njegovim rečima, ove godine Niš će posetiti predstavnici kinematografija „koje su kompatibilne sa ovom našom“, kao i kasting direktori koji će učestvovati u nekoliko radionica pratećeg programa. Akreditovano je i dvadesetak stranih novinara.

Festival će otvoriti film „Mala noćna muzika“ Dejana Zečevića, u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Gordan Kičić, Vuk Kostić, Zorana Bečić i Feđa Stojanović.

Sledećih dana na programu su filmovi „Jedan na jedan“ Mladena Matičevića, po scenariju Srđana Anđelića (uloge: Zoran Cvijanović, Sonja Kolačarić, Bane Bojović), „Mrtav ‘ladan“ Milorada Milinkovića (uloge: Nikola Đuričko, Sonja Kolačarić, Tara Manić, Srđan Todorović), „Janez“ Živojina Pavlovića (uloge: Radko Polič, Nebojša Glogovac, Milena Pavlović), a poslednji u ovoj seriji je film Zdravka Šotre „Zona Zamfirova“, predviđen za 27. avgust, u kom se pojavljuju Dragan Nikolić, Katarina Radivojević, Paulina Manov i Branimir Brstina.

U takmičarskom delu programa pojaviće se domaći filmovi „Apsolutnih sto“ Srđana Golubovića, „Ona voli zvezdu“ Marka Marinkovića, „T.T. sindrom“ Dejana Zečevića, „Ringeraja“ Đorđa Milosavljevića, „Bumerang“ Dragana Marinkovića i „Sve je za ljude“ Dragoslava Lazića.

O nagradama za najbolje uloge odlučivaće tročlani žiri, koji će činiti Vladica Milosavljević, Siniša Kovačević i Radko Polič.

Slovenački film „Zvonjava u glavi“ Andreja Košaka i islandsko ostvarenje „Osmeh galeba“ biće prikazani van konkurencije.

„In memoriam“ program festivala ove će godine biti posvećen velikanu srpske glume Danilu Bati Stojkoviću. Filmovi u kojima je igrao biće prikazivani svakog dana od 17 časova u bioskopu „Vilin grad“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar