Adamov: Minja je deo odrastanja mnogih mališana u regionu

NOVI SAD – Minja Subota je bio stvaralac vrlo širokog spektra, ali najviše tragova je ostalo u staralaštvu za decu – i emisije i decije pesme za večna vremena, kazao je Jovan Joca Adamov, novosadski dirigent, kompožitor, producent i najbliži Minjin saradni.

„Neka od njegovih pesama, kao Deca su ukras sveta i dan danas i u pokidanoj Jugoslaviji, kada se pojavimo u Hrvatskoj Bosni, Crnoj Gori, kada negde pred decom zapeva tu pesmu – svi pevaju sa njim“, naveo je Adamov.

Minja Subota i njegovo celokupno stvaralaštvo postalo je deo mnogih porodica, a pored komponovanja muzike za decu, pisao je i knjige, a ostaće upamćen kao zaštitno lice televizijskog decijeg programa, kao i voditelj mnogih festivala među kojima je najpoznatiji Mini-tini festival za vokalne soliste osnovnoškolskog uzrasta.

Joca Adamov i Minja Subota zajednički rad započeli su nakon prvog Minjinog učestvovanja na Zmajevim decijim igarama i tada na Novosadskoj televiziji počinje emitovanje emisije “Muzički tobogan” koja se realizovala u kontinuitetu 19 godina, sve do bombardovanja ’99 godine.

“On je više produkovao nego što je bilo moguče realizovati u datom trenutku”, dodao je Adamov i nevao da postoji čitava zbirka materijala koje nisu realizovali.

Prema njegovim rečima, u planu je bilo i objavljivanje CD-a sa novim decijim pesmama.

“Nedostatak Minje će se osetiti u svim segmentima dečijeg programa i Minja je osoba koja se uvek očekuje negde gde je nešto važno za decu, a on se odazivao bez ikakvih uslova i stalno je imao na umu da treba još nešto raditi, da nije dovoljno ovo sto smo uradili”, priseća se Joca Adamov.

Dan pre svog odlaska, Minja Subota je i dalje govorio o svom radu i poslovima koji ga čekaju. Deo je odrastanja velikog broja mališana u celom regionu, a uz njegov rad odrastaće i sve naredne generacije, naveo je Adamov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar