“Aida“ otvorila 161. sezonu Srpskog narodnog pozorišta

NOVI SAD – Izvođenje opere “Aida“ italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija sinoć je otvorilo 161. sezonu Opere Srpskog narodnog pozorišta i obeležilo tri velika jubileja – 150 godina od premijere ovog komada, 120 godina od Verdijeve smrti i 160 godina delatnosti ove kulturne institucije.

Za ovaj spektakl bio je zadužen je tim koji su predvodili gost iz Italije, dirigent Andrea Solinas, i autorski tim koji čine reditelj Aleksandar Nikolić i koreograf Aleksandar Ilić.

“Verujemo da smo napravili još jedan iskorak u svakom smislu. Poslednjih godina pred sebe postavljamo izazove i sada taj uspeh postaje vidljiv. Pored velikog truda i rada oko izrade kostima, scenografije, ukupnog rada na samoj operi, usmerili smo pažnju na kampanju, što je urodilo plodom – pokazali smo da opera iziskuje novi prostor, kao i da može da osvoji novu publiku“, izjavio je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Kako je navela direkcija Opere, slogan kojim Opera počinje 161. sezonu, “Operu čine ljudi“, pokazao se istinit već na prvoj predstavi – događaj je pratilo više od 3.000 gledalaca.

Po rečima Stankova, nije bilo očekivano da će biti tolike potražnje za kartama, ali da je na kraju ušlo mnogo više publike i da to Operi veoma imponuje.

“Kada je u Egiptu bila premijera “Aide“, Verdi je bio izuzetno nezadovoljan jer nije bilo mesta za pravu opersku publiku, za narod, već je na premijeri bila samo kulturna elita. Sam kompozitor pravom premijerom smatra izvedbu “Aide“ naredne godine u Milanskoj skali, pred pravom operskom publikom i negde smo upravo tome i mi odali počast. Na našu izvedbu došla je publika iz Novog Sada i Beograda željna kvalitetnog pozorišta“, navodi Stankov.

“Sada smo svi zajedno tu, nas 500, predvođeni nama dvojicom i maestrom Solinasom iz Italije, da napravimo nešto novo i odemo korak dalje. Drago nam je što publika veruje u naš entuzijazam“, navode reditelj Nikolić i koreograf Ilić i dodaju da, iako postoji veliki pritisak, kada pomisle na to šta će videti publika, pritisak nestaje i svi od srca sarađuju.

Reprize “Aide“ zakazana su za 18. i 28. septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar