Akademik Vuksanović: Dučić majstor svog posla

BEOGRAD – Svečani skup “Vek i po Jovana Dučića“ održan je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), gde je govor „Dučić o sreći i o ljubavi“ održao akademik i književnik Miro Vuksanović.

Besedeći povodom jednog i po veka od rođenja Dučića (1871-1943), Vuksanović je ocenio, između ostalog, da „nemamo još jednog pesnika u srpskoj književnosti koji je u svojim esejima toliko nijansirao doživljaj sreće, ljubavi i drugih čovekovih oduševljenja svetom“.

„Zato je Dučić ime za pokazivanje svima“, istakao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, Dučić smatra da je „sreća proizvod i mišljenja i umišljaja, da sama po sebi i ne postoji, da je zaludan posao ako se traži u bogatstvu koje jeste životna sigurnost, ali ne više od toga“.

„Dučić podseća na verovanja ‘da ljubav pomućuje zdrav razum’, jer je reč o osećanju, istinskom samo kad je slepo, da se to ne može meriti razumom, da se ‘žena može samo voleti ili ne voleti, ali da se ne daje razumeti'“, rekao je Vuksanović.

Prema njegovom mišljenju, „niko u srpskoj literaturi nije kao Dučić na umetnički način uzvisio pojam sreće i ljubavi, niko kao on nije našao pun smisao sreće i ljubavi u čoveku koji voli ženu i u ženi koja voli čoveka“.

„To nije malo dostignuće iako nije celinom savremeno. Dučić je virtuoz svog doba i tako ga treba čitati. Jedan među svojima. Majstor svoga posla“, istakao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, Dučić je bio „pesnik sa velikim uspehom i čovek sa bogatim životom“.

„To je doista mnogo onima što o njemu šire anegdotne ljubomore i zavisti. Sad kao i nekad dodaje mu se i ono što nije, da bi dodavači nekako postali viši no što jesu“, upozorio je Vuksanović.

Akademik je rekao da mora pomenuti da su „u poslednjih sto godina pokušavali da Dučiću oštete zvanje princ srpskih pesnika, da ga proglase za izdajicu, mada je malo takvih vernika svom narodu i jeziku tog naroda“.

Govoreći o tvorcu dela kakva su „Blago cara Radovana“, „Jutro sa Leutara“ ili „Gradovi i himere“, Vuksanović je rekao da je Dučić „rođen i rastao i živeo i preminuo i pokopan u srpskom jeziku i srpskoj poeziji“.

„Svaki pokušaj da ga nađemo izvan toga – i bez smisla je i uzaludan je. Dučić je pevao na svom jeziku kao niko pre njega i kao što se teško može ponoviti. Stih je Dučićev zavičaj. Misao je Dučićev zavet“, rekao je Vuksanović.

Na svečanosti su novinari „Kulturnog dnevnika“ Radio-televizije Srbije Andrea Obradović i Dragan Vučelić čitali odabrane Dučićeve tekstove.

U SANU je 2021. godina posvećena Dučiću, sa planiranim naučnim skupom, svečanom akademijom i tematskim skupovima kao i uz objavljivanje pratećih publikacija.

U okviru obeležavanja 150 godina od Dučićevog rođenja, u Galeriji SANU do 7. novembra traje i izložba „Jovan Dučić – Traganje za novim“ akademika Zlate Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar