Aleksić: Ako ne mogu u Evropu, neka dođe kod nas

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bila je violinistkinja Katarina Aleksić koja je govorila o koncertima „Evropa u gostima“, za tu priliku osnovanog međunarodnog ansambla Serkl.

Aleksić je rekla da se serija koncerata „Evropa u gostima“, nakon Beograda i Novog Sada, završava 1. decembra u Gornjem Milanovcu i 3. decembra u Kragujevcu.

„Ideja projekta je rođena u uslovima pandemije, usled nemogućnosti za redovna gostovanja u inostranstvu, da ostvarujem redovne kontakte i razmenu umetničkih ideja. Došla sam na ideju kada su se granice otvorile prema Evropi – ako ja ne mogu u Evropu, neka Evropa dođe kod nas“, rekla je Aleksić.

Prema njenim rečima, ideja „Evrope u gostima“ je da svaki koncert ima gosta iz inostranstva da se pridruži našim umetnicima, a ansambl Serkl je napravljen za potrebe projekta i ne predstavlja stalni sastav muzičara već krug umentika koji su se okupili oko ideje.

Serkl čine pored Aleksić, portugalsko-belgijski violinista i dirigent Pedro Andrade, poljski violončelista Tomaš Pokšivinjski, oboistkinja Ivana Dakić, violinistkinja Marina Popović, pijanistkinja Bojana Dimković i flautista Aleksandar Ružičić.

Serkl će održati koncert „Mocart, Betoven i njihovi rivali“ 1. decembra (19:30) u Modernoj galeriji Kulturnog centra Gornji Milanovac, sa delima Mocarta, Salijerija, Betovena i Humela, za trio i kvartet sa oboom.

Sledi 3. decembra (19:00) koncert u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nazvan „CIRCLE 3,4,5“ sa delima Šuberta, Šumana, Milane Stojadinović Milić i Isidore Žebeljan, za trio, kvartet i kvintet sa klavirom.

Aleksić je najavila i da će nastupiti kao koncert majstor 2. decembra na koncertu „Veče muzike Čajkovskog“ svog Simfonijskog orkestra radio-televizije Srbije, pod dirigentom Bojanom Suđićem, uz klaviristu Bojana Dugalića, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Prema njenim rečima, „pojavila se u hodu ideja“ da povodom serije „Evropa u gostima“ umetnici iz inostranstva drže master klas domaćim mladim profesionalcima, studentima i učenicima, pa će tako sada to učiniti Andrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar