Američka trupa “BodyTraffic” na Beogradskom festivalu igre

BEOGRAD – Američka trupa “BodyTraffic” iz Los Anđelesa gostovaće 25. i 26. septembra na 18. izdanju Beogradskog festivala igre na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Operi i teatru Madlenianum, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Uspešna pozorišno-igračka kompanija će se predstaviti publici u Novom Sadu i Beogradu sa tri predstave, odnosno triptihom koji u svom omnibusu zapravo čine jedinstvenu celinu – “Milion glasova”, “Prašina” i “Pucanje”.

Kako je navela Aja Jung, osnivač, direktor i selektor festivala, kompanija “BodyTraffic” je sinoć doputovala na surčinski aerodrom, spremna da zaigra sutradan veče u SNP-u, a zatim u nedelju na velikoj sceni Madlenianuma, i podsetila da su uspeli da ih dovedu iz pet pokušaja i odlaganja.

Jung je sa zadovoljstvom istakla da su karte za ovu fragmentarnu predstavu bile u prodaji još tokom 2019. godine i zatim rasprodate početkom 2020, a publika u Novom Sadu je zadržala sve karte od tada i nije ih vratila.

Takođe je obavestila javnost da je Drezden-Frankfurt kompanija igre koreografa Jakopa Godanija, usled pandemije, morala da odloži gostovanje svoje predstave na 18. BFI, tako da će umesto u oktobru, odigrati svoj spektakl “Alter ego” 4. i 5. decembra u Madlanianumu.

Bodytraffic je trupa savremene igre svetske klase, koju su 2007. godine u Los Anđelesu osnovali njeni umetnički direktori Lilian Rosi Barbeito i Tina Finkelman Berket, koja je i igrač.

Aktuelni izvođači su – Džamal Vajt, Lindzi Mastajas, Džozef Dejvis, Hejli Heketorn, Natali Libert, Džesika Liu, Gazman Rosado, i drugi.

Umetnički savetnik i igrač Džamal Vajt istakao je da je neverovatno da se nalaze na ovom festivalu u vreme pandemije, i podvukao da ekskluzivno u 13. sezoni postojanja dolaze samo u Srbiju u ova dva grada, tako da nemaju svetsku turneju, igraju uglavnom u Los Anđelesu i po Americi.

“Osnovni cilj naše trupe je da dovedemo što više kreativnih glasova, profesionalnih koreografa, koji će svojim komadima nama dovesti što više publike”, naveo je Džamal.

On je otkrio da sama trupa prezenzuje grad Los Anđeles i SAD generalno, a da je bogatstvo u tome što su u kompaniji igrači različitih nacionalnosti, gde svako donosi nešto specifično svoje.

Istina, nema više nijednog igrača od nastanka trupe iz prve sezone 2007, a najduže se zadržao Džozef Dejvis, prisutan od 2012. godine.

“Tražimo uvek jedinstvene, posebne koreografe, koji su laki za saradnju u svakom pogledu sa našim igračima, a potrebno je da budu i otvoreni da čuju savete izvođača, da bude jedan timski rad”, objasnio je Džamal.

“Nije nam cilj da dopremo samo do američke publike, već i do međunarodne, da postanemo ambasadori američke kulture“, dodao je igrač i umetnički savetnik trupe.

Pohvalio se da tokom pandemije imaju novih pet realizovanih projekata, što smatra podvigom pod tim okolnostima, a obično putuju sa sedam koreografskih predstava po svetu.

“Kod nas je važno da umetnici budu dobri ljudi, da razumeju misiju i cilj naše trupe. Svuda ima sjajnih igrača, ali pored toga, moraju biti kompletne ličnosti”, naglasio je Džamal, i otkrio da su u trupi umetnici iz Kube, Portugala i drugih zemalja.

Ipak, za vreme cele pandemije, neki igrači su se povukli iz SAD u svoje zemlje, a onda dolaze novi sa drugim energijama i kreacijama, što je dragoceno za trupu.

Lindzi Mastajas je ranije bila u ovoj trupi tri godine, da bi ih napustila nakon poziva druge kompanije u Njujorku, gde je provela dve godine.

Na poziv umetničke direktorke Tine za vreme Kovida-19, ipak je odlučila da se vrati.

Ona kaže da u trupu dovode afirmisane i uspešne koreografe, ali i one koji tek dolaze i nisu poznati široj javnosti.

Igrački komad koji će biti prvi na sceni ovog spektakla “BodyTraffic”-a jeste “Milion glasova” (2018), čiju koreografiju potpisuje Metju Ninen Li.

Scenski projekat je inspirisan opusom slavne muzičarke Pegi Li (1920-2002), čija je muzika odgovor na političku klimu njenog vremena, a istovremeno podseća da i tokom teškog perioda, život vredi uživanja.

Pegi Li, rođena kao Norma Deloris Egstorm, bila je američka pevačica, tekstopisac i glumica, ostala je upamćena kao jedna od najpopularnijih pevačica američke džez scene tokom ’40-ih, ’50-ih i ’60-ih godina 20. veka.

Metju Ninen Li je školovanje započeo u bostonskoj Baletskoj školi, a kasnije je pohađao srednju školu La Gardija za scenske umetnosti i Školu američkog baleta u Njujorku, da bi od 1994. do 2007. bio angažovan u Baletu Pensilvanije.

“Prašina” je jedinstveno delo za šest igrača, jer je u rukama čuvenog izraelskog koreografa Hofeša Šehtera, poznatog po tome da retko ili gotovo nikada ne režira predstave van svog doma u Londonu.

Ovaj plesač i kompozitor je kreirao i muziku za ovaj spektakl, a premijera je bila u “Džojs teatru” u Njujorku 2015. godine.

Veliki hitovi su mu predstave – “Umetnost neosvrtanja unazad”, “Politička majka”, “Preživeli” i “Sunce”, a neke od njih je gledala i publika BFI tokom svih ovih godina.

Početak karijere su mu obeležili uspesi sa komadima “Fragmenti”, “Kult” i “Uzdizanje”.

Diplomirao je na Akademiji za igru i muziku u Jerusalemu, onda se preselio u Tel Aviv gde je imao priliku da radi sa belgijskim umetnikom Vimom Vandekejbusom, koji je upravo gost festivala BITEF 2021.

Treća predstava u okviru ove fragmentarne strukture je “Pucanje” Mikaele Tejlor, čija je premijera bila 2019. godine na Beverli Hilsu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar