„Američka utopija” premijerno na 14. Beldocsu u septembru

BEOGRAD, 10. juna (Tanug) – Zapaženi dokumentarac „Američka utopija” o mjuziklu rok muzičara Dejvida Birna, u režiji čuvenog Spajka Lija, biće premijerno prikazan u Srbiji u programu 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 9. do 16. septembra u Beogradu na više lokacija, najavili su iz direkcije festivala.

U bogatoj selekciji koja čini više od 120 filmova, na Beldocs-u tradicionalno će se naći mnoga ostvarenja uveliko zapažena na najvećim svetskim festivalima i dobitnici najprestižnijih nagrada.

Jedan od takvih je upravo „Američka utopija” (American Utopia 2020), projekat koji je svetsku premijeru imao na festivalu u Torontu 2020.

Reč je o filmskoj verziji istoimenog brodvejskog mjuzikla antologijskog rok muzičara Dejvida Birna, koji je na svoj način filmski obradio upravo – Spajk Li.

Koristeći kao lajtmotiv istoimeni, sedmi samostalni studijski album iz 2018, Birn je početkom oktobra 2019. okupio 11 muzičara, uključujući i stalnog saradnika i prijatelja Brajana Ina, na sceni brodvejskog pozorišta „Hadson teatar“.

Zajednički su stvorili muzičko scenski komad od nekoliko numera sa tog poslednjeg albuma i čuvenih hitova sastava „Talking Heads“, čiji je frontmen bio Dejvid Birn.

Pevač, gitarista, kompozitor, producent, pisac knjiga Birn je izvodio mjuzikl, sa velikim uspehom i uz odlične kritike, sve do polovine februara 2020. godine, kada su zbog pandemije virusa Kovid-19 spuštene zavese na svim pozorištima na Brodveju.

Film Spajka Lija fokusiran je na talentovanih 12 izvođača tog mjuzikla, gde reditelj ostavlja pečat svog autentičnog rukopisa i autorskog senzibiliteta.

Neobičan izbor uglova kamere daje na dinamici pozorišnom izvođenju, dok je veoma upečatljiv sadržaj i koncept projekta – kantautor Dejvid Birn u sivom odelu, a sve vreme bos, okružen muzičarima i pratećim vokalima, propoveda o razvoju inteligencije, upoznavanju i komunikaciji, odnosima u modernom društvu, svojoj kultnoj grupi „Talking Heads“, politici, ličnoj i kolektivnoj odgovornosti.

Britanski muzičar pretvara svoju muziku i poeziju u protivotrov za trenutne američke društvene podele, dok režiser na veliki ekran prenosi svu lepotu scenske umetnosti, pozivajući na protest zbog nepravde, ali i na slavu života.
Dejvid Birn je istaknuti muzičar, proslavljen kao frontmen rok sastava „Talking Heads“, sa kojim je snimio osam albuma u periodu od 1977. do 1988. godine.

Već od 1981. je pokrenuo veoma uspešnu i zapaženu solo karijeru, donekle paralelno sa bendom u kojoj je iznedrio 10 studijskih albuma, koje uvek potpisuje kao kompletan autor.

Poslednji album je upravo „American Utopia“ (2018), a napisao je i knjigu istog naziva.

Birn je i veoma produktivan kao književnik, tako da je napisao veliki broj dela iz sveta muzike, na temu putopisa, kakva je i „Biciklistički dnevnici“, prevedeno u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar