Anđelić: Projekat FATE afirmiše umetnike migrante

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Jadranka Anđelić koja je govorila o učešću DAH teatra u međunarodnom projektu FATE – Future Academy on Tour in Europe (Akademija budućnosti na turneji po Evropi).

Anđelić je rekla da je projekat namenjene migrantima umenticima ili onim migrantima koji žele da se uključe u pozorišnu umetnost i umetničku scenu u Evropi, pa samim time i u Srbiji.

„Projekat je dosta redak, obraća se migrantima na drugačiji način. Pre svega afirmiše umetničke sklonosti migranata, a dolaze u novu zemljiu gde su tretirani kao radna snaga“, rekal je Anđelić.

U projektu FATE beogradski Dah teatar je jedan do pet partnera, koji su Zid teatar iz Amsterdama, TNT Atalaja iz Sevilje, Studio 7 iz Nemače i teatar Univerziteta iz Torina.

Anđelić je rekla da projekat traje dve godine i uključuje radionice za odrasle migrante, na kojma se razvijaju metodologije koje mogu kasnije da im posluže u nekim drugim organizacijama i projektima.

Prema njenim rečima, u projekat su uključene dve grupe migranata, od kojih jednu čine oni koji su došli sa umetničkom karijerom iza sebe i imali su priliku da se vrate umetničkom profesionalnom angažmanu.

Druga grupa su migranti koji imaju priliku da se obuče i razviju svoju profesionalnu veštinu i upoznaju se sa nekim aktuelnim tehnikama.

„Svi su imali osećaj uvažavanja i prihvatanja, veći nego pre projekta kad su bili samo migranti u potrazi za poslom. To je bilo najlepše“, istakla je Anđelić.

Ona je navela primer jednog Sirijca koji čeka azil u Srbiji a rekao je da se oseća bolje kad stvara.

„U pozadini su neke traumatične priče. Vrlo često se dešava da umetnička delantost pomaže da se priče pretvore u nešto i da se pomogne nekoj vrsti isceljenja“, navela je Anđelić.

Na kraju projekta su četiri predstave, od kojih u jednoj u Španiji učestvuje petnaestak mladih pozorišnih umetnika migranata, dok se holandska „No fear“ sa njih desetak već igrala 15 puta.

„Cilj projekta je da ti umetnici budu viđeni na sceni i iza scene. Mi igramo našu predstavu „Zemlja“ koja se bavi presađivanjem biljaka i ljudi“, rekla je Anđelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar