Andrej Bjelić: Srećniji sam kao slikar, nego grafički dizajner

BEOGRAD – Slikar Andrej Bjelić trenutno se predstavlja izložbom „Plameni ljubimci“ u beogradskom „Bioskopu Balkan“, a već je prodato više od polovine od 13 izloženih slika, nadahnutih autorovim druženjem sa životinjama.

Bjelić je rekao Tanjugu da su na njega ostavile uticaj životinje sa kojima provodi dosta vremena u stvaranju slika na kojima se može videti pas, mačka, leopard ili čak zmaj na čijim vrhovima repova izbija plamen ili izlazi iz njihovih čeljusti.
„Počelo je od psa i mačaka, a onda se razvilo u neke divlje životinje koje sam kasnije pripitomio i postali su ljubimci. Uveo sam i neka mitološka bića koje sam isto želeo da pripitomim i približim ljudima“, naveo je umetnik.

Bjelić je počeo od toga da psi bljuju vatru i imaju je na leđima, a pošto je već na sledećoj slici dobio ideju da uradi goreće repove, to mu se dopalo,
i potom je „svaka životinja dobila taj motiv na kraju i cela izložba je dobila naziv ‘Plameni ljubimci'“.

O kontekstima radova govore i nazivi slika poput “Beli pas koji misli da je zmaj”, “Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj”, “Pas čiji se otac zvao zmaj”, “Mladi zmaj koji juri slavu”, “Plavi lav koji zavija”, “Ponosni jednorog”, “Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom” i “Retki leopard sa plavim pegama”.

„Smatram da nazivi treba da budu zanimljivi. To ostaju u pamćenju i odmah čovek može da se poveže čim se kaže naziv, zna koja je slika. Što interesantniji naziv i slika to je upadljivije“, priznao je Bjelić.

Njegov favorit je „Crveni leopard na crvenoj pozadini“, jer se „sa tom slikom najviše identifikovao“.

Tehnika koju je koristio za slike izložbe „Plameni ljubimci“ su akril i pastel, a Bjelić ističe da smatra da slike „treba da budu dosta slojevite“.

„Ižvrljam platno sprejem. Onda uzmem prvi sloj farbe, da li je to siva ili neka boja, prekrečim celo platno. Pa ide drugi sloj sprejem, pa drugi sloj farbe. I tako napravim neki bekgraund, neku slojevitost. Radim špatlom isto, i na kraju ubacijem samu figuraciju na slici“, objasnio je slikar.

Aleksinčanin Bjelić je diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta „Metropolitan“ u Beogradu, na smeru za grafički dizajn, ali je potom odlučio da se posveti slikanju i predstavio se prvom izložbom „Ovo je Andrej Bjelić“ u januaru 2022. godine u Beogradu.

„Nisam grafički dizajner više. Mogu da kažem da sam srećniji kao slikar“, naveo je Bjelić.

Ispravnost odluke da se slikarstvom bavi profesionalno Bjelić je dobio i izložbom „Plameni ljubimci“, u organizaciji Fndacije „Saša Marčeta“, primetivši da je na otvaranju 25. avgusta bio „veliki broj ljudi“, gde su utisci posetilaca bili pozitivni i jako je zadovoljan što je „više od pola slika prodato“.

„Već imam neke planove za sledeću izložbu. To će biti veliki formati, samo je pitanje da li ću ostati u tematici životinja ili ću se vratiti na neke autoportrete. O tom potom“, rekao je Bjelić. Izložba traje do 15. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar