Asocijacija srpskih arhitekata protiv „šume“ ispred Hrama

BEOGRAD – Asocijacija srpskih arhitekata poslala je otvoreno pismo predsednika Srbije, Sinodu Srpske pravoslavne crkve, gradonačelniku grada Beograda, starešini Hrama Svetoga Save, u kojem navodi da rešenje po kojem će ispred Hrama svetog Save biti zasađena šzuma nije dobro rešenje.

U pismu, čiji je potpisnik grupa 11 poznatih srpskih arhitekata i vajara, predlažu da se odustane od realizacije nedavno predstavljenog novog urbanističkog rešenja prof. arh. Branislava Mitrovića i prof. arh. Dejana Miljkovića, kojim dominira ideja sadnje „šume“ na trgu ispred Hrama.

Ističu da vrednost urbanističkog uređenja “ove za srpsku duhovnost najznačajne lokacije” treba proveriti putem iternacionalnog ili domaćeg javnog konkursa.

“Veštački sađena „šuma“ većim delom zaklanja vizuru na pročelje Hrama i uskraćuje trgu dragoceni prostor ispred njega, koji je funkcionalno neophodan za okupljanje velikog broja posetilaca prilikom crkvenih i drugih manifestacija”, kažu iz Asocijacije.

Na taj način, smatraju, autori pretvaraju ovo duhovno sedište u profani prostor gradskog parka, degradirajući njegov istorijski, simbolički i društveni značaj.

“Hram Svetog Save i trg ispred njega nalaze se na najistaknutijem visu beogradskog Vračarskog platoa. Taj prostor i objekti oko Hrama su od izuzetnog značaja, kao duhovna vertikala i izvor identiteta srpskog naroda. Oni su jedan od simbola Beograda, pa po svom značaju predstavljaju javni interes građana Srbije”, ukazuju iz Asocijacije.

Oni su podsetili na ispraćaje Patrijarha Pavla i Zorana Đinđića i posete predsednika Putina, tokom kojih se pokazalo da je površina trga na Vračarskom platou nedovoljna, pretesna.

Asocijacija smatra da ni postojeće rešenje Vračarskog platoa prof. arh. Vladimira Macure i arh. Đorđa Bobića ne angažuje dovoljno prostor trga, jednostrano se baveći zadovoljenjem potreba stanovnika Vračara, zanemarujući njegov duhovno-crkveni karakter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar