„Kljun“ nije klasična srpska krimi serija

PALIĆ – Sa glavnom junakinjom detektivkom, koju igra Ivana Vuković, radnjom izmeštenom iz uobičajenog srpskog gangsterskog miljea, „Kljun“ neće biti klasična domaća kriminalistička serija, najavili su danas autori.

„Žena je glavni junak, što je viđeno sto puta u skandinavskim serijama, ali kod nas nije, pa je to bio izazov da se uradi“, rekao je Uroš Tomić, uz Jelenu Gavrilović reditelj „Kljuna“, čiji je deo ekipe danas predstavljen na konferenciji za novinare na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Prilikom rada na deset nastavaka „Kljuna“, koji bi trebalo da budu prikazani od jeseni, Tomić je rekao da je njemu i Gavrilović bila ideja da se izađe iz uobičajenog televizijskog gangsterskog miljea, i radnjom dođe u Suboticu i Palić „da se vidi gde tu može da se nađe saspens“.

Vuković igra Sonju Kljun, ambicioznu detektivku iz Beograda, poslatu u Suboticu da ispita seriju sumnjivih samoubistava, ali kada je istraga odvede na trag ozbiljne zavere, počinju da je proganjaju snovi iz njene traumatične prošlosti i još strašnije budućnosti.

Prema Tomićevim rečima, „snovi su pokretač radnje i pomažu inspektorki da reši slučaj“.

„Sonja Kljun ima više uloga, često nevoljno. Ima ulogu majke, insprektora u krvnim deliktima, ćerke i partnera. Prijatelje nema. Ne snalazi se najbolje u tim ulogama“, rekla je Vuković.

U seriji „Kljun“ Mićko Ljubičić igra inspektora Državne bezbednosti pred penzijom, koji je „nagovešteno beskrupulozan i surov, a s druge strane brižan i empatičan prema Sonji“, i dođe joj kao zamena za oca.

Scenaristi serije su Matija Dragojević i Ljubica Luković, a ostale uloge tumače Drena Mršić, Stefan Vukić, Ljiljana Blagojević, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Milišić, Mirko Vlahović, Mario Knezović i drugi.

Početna dva nastavka „Kljuna“ biće prikazana premijerno večeras na zatvaranju Palićkog festivala, a producentkinja Biljana Prvanović je rekla novinarima da se nada da će serija biti nastavljena posle prve sezone. Kreativni producent serije je Srđan Dragojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar