Bajić: Bioskop je ostrvo slobode

Reditelj Darko Bajić je, povodom godinu dana rada bioskopa „Vlada Divljan“ u istoimenom Centru za kulturu opštine Palilula, istakao da je bioskop danas ostrvo slobode.

Bajić je istakao saradnju Centra za kulturu „Vlada Divljan“ sa Festivalom autorskog filma, „Festom“ i „Beldoksom“, kao i produkciju tri festivala koji su bili vrlo posećeni.

„To je prava stvar da se neguju festivali i da publika gleda filmove nagrađene u čitavom svetu i da gleda filmove iz čitavog sveta. Ta komunikacija je izuzetno dragocena u globalističkom vremenu u kome svi mislimo da nam se vesti ne naturaju i da nam ne formiraju mišljenje. Zato je bioskop ostrvo slobode i zato je bioskop „Vlada Divljan“ ostrvo filma“, naglasio je Bajić u izjavi Tanjugu.

Umetnički direktor bioskopa „Vlada Divljan“ kaže da često ne primećujemo i ne razmišljamo o tome koliko jedan film može da obogati život čoveka, koliko to čini pozorišna predstava, izložba slika ili dobra knjiga.

„Kad god vi novinari ne čitate dugo, vama počnu da nestaju reči, a ako nema bioskopa i pozorišta, nama počnu da nestaju slike, ponestaju doživljaji i onda se doživljaji pomalo svode na sivu svakidašnjicu koju živimo. Tada naše telo, naša glava, naš um ostaju bez novih događaja, bogatstva koje pruža umetnost“, smatra Bajić.

O budućim planovima Bajić kaže da oni leže u želji i borbi da bioskop „Vlada Divljan“, koji neguje istančan repertoar dolazi sve više i više gledalaca.

„Siguiran sam da smo na dobrom putu i čini mi se da ako se na pravi način da dovoljno mesta za kulturu u Beogradu i na pravi način edukuju gledaoci, onda će i izložbe i pozorišta i bioskopi, koji neguju autorski film, biti posećeni“, rekao je Bajić.

Član Upravnog odbora Centra za kulturu „Vlada Divljan“ i šef kabineta predsednika opštine Palilula Đorđe Aleksić rekao je da je bioskop za godinu dana imao 10.000 posetilaca i da će nastaviti da prikazuju nekomercijalne evropske filmove.

Bajić je najavio proslavu prvih godinu dana bioskopa za 5. decembar kada će biti prikazan najbolji i najgledaniji film sa ovogodišnjeg 23. Festivala autorskog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bioskopdarko bajić
Komentari (0)
Dodaj komentar