Bambi protiv Godzile

Kada se pomene stručna knjiga, većina pomisli da mora da je u pitanju nešto dosadno, čak i ako je iz njihove struke. Iako je knjiga "Bambi protiv Godzile: O prirodi, nameni i praksi filmskog biznisa" Dejvida Memeta od velike pomoći i filmadžijama-početnicima i onima koji su iskusni u tom poslu, zanimljiva je i svima koje svet filma iole zanima.
Dejvid Memet je dramski pisac, scenarista i reditelj, našoj publici najpoznatiji po komadima "Čikaške perverzije", "Oleana" i "Glengeri Glen Ros". Odličan u svojoj struci, takođe je veoma duhovit, pa je "Bambi protiv Godzile" knjiga koja ne da će vas nasmejati nego vam "kez" neće silaziti sa lica od početka do kraja čitanja. Da, toliko je zabavno, ukoliko vam ne smeta velika doza cinizma uperenog protiv filmske industrije.
Ova knjiga od oko 200 strana ima 43 poglavlja, tako da ovde nemamo prostora da ih sva nabrojimo, niti bi to bilo zaista neophodno. Poglavlja su grupisana po temama iz filmskog biznisa kojima se bave i toliko kratka da svako možete vrlo brzo pročitati, iz svakog možete puno toga da naučite, bez obzira na to da li ste iz filmske struke ili ste samo ljubitelj filmske umetnosti – i svako poglavlje će vas nasmejati.
"Bambi protiv Godzile" (knjiga je nazvana po popularnom dvominutnom animiranom filmu iz šezdesetih godina prošlog veka "Bambi sreće Godzilu", u kojem možete videti veselog malog Bambija kako doskakuće na vrh brega da bi ga tamo zgazio ogromni Godzila) bavi se radom na filmu, producentima i njihovim trikovima, razvojnim procesom, mehanizmima tlačenja u filmskoj industriji, korupcijom u toj istoj industriji, scenarijem (kako napisati scenario, zašto ima toliko loših, kako pisati za ovu ili onu grupu…), tehnikom pripovedanja priče, nekim osnovnim principima pravljenja (dobrog) filma, žanrovima, glumom, kritičarima, Holivudom…
Mnogo je obrađenih tema, a sve su obrađene na način razumljiv i potpunim laicima, istovremeno uz oštroumna zapažanja i jasne i korisne savete čak i za iskusne profesionalce, a svuda je dodato mnoštvo anegdota iz sveta filma. Tu su i vrlo jasna objašnjenja zašto se danas proizvodi toliko mnogo loših filmova, bez obzira na neverovatne sume novca uložene u njih. Česta su objašnjavanja na konkretnim primerima (konkretnim filmovima). To su sve poznati filmovi, a ako neki od njih i niste gledali, na kraju knjige postoji i kompletan spisak svih filmova koji se u knjizi pominju, uz osnovne podatke o njima i kratak opis radnje. Nakon tog spiska je i indeks svih imena pomenutih u knjizi, kao i kratka autorova biografija. Snalaženje olakšano do maksimuma.
Ukoliko iole volite filmove i ukoliko volite da se smejete, "Bambi protiv Godzile" je knjiga koju ne treba propustiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bambidejvid memetgodzila
Komentari (0)
Dodaj komentar