Belgijska trupa Voetvolk 19. decembra u BDP kao deo BFI

BEOGRAD – Predstava “Biće sve gore i gore i gore, moj prijatelju” belgijske trupe Voetvolk iz Antverpena, u koreografiji Lisbet Gruve, gostovaće 19. decembra u okviru 17. Beogradskog festivala igre (BFI) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Zbog pandemije, direkcija festivala na čelu sa Ajom Jung morala je da ovu prolećnu manifestaciju pomeri na jesenji i zimski period, a predstava će se tog dana, prema odlukama Kriznog štaba, odigrati u 15.30 ne bi li sve kulturne aktivnosti stale do 17 sati.

Sam naslov plesnog komada, koji ne zvuči nimalo optimistično i odzvanja bez nade, povezan je sa komplikovanom godinom koja se polako bliži kraju, ali ne zna se kada je završetak i celog tog haosa.

Projekat se bavi temom govora mržnje, koji često može biti veoma moćno oružje.

Tokom vekova on je oduševljavao mase i terao ljude na akciju, u cilju boljih ili gorih rešenja, a isključivo snagom reči pokrenute su revolucije i započeti su ratovi.

U ovom komadu koji je beogradska publika strpljivo čekala od aprila kada je prvo bio na programu BFI, čuvena igračica Lisbet Gruve pokretom prenosi trans jedne zanosne besede. Tokom procesa, ona koristi fragmente obraćanja američkog televizijskog propovednika Džimija Svagarta.

U početku je ta reč prijateljska i smirena, ali iz njegove kompulzivne želje za ubeđivanjem, raste očaj i konačno, ta želja otkriva svoju najdublju prirodu – nasilje.

Gruve je potpisana kao kompletan autor predstave – koncept, koreografija, izvođenje.

Belgijska igračica i koreografkinja počela je da uči balet sa svega 6 godina, a studije je pohađala na Baletskom institutu u Antverpenu.

Sa čuvenim Janom Fabrom počela je da radi davne 1999. godine, kao jedna od njegovih “ratnica lepote”.

Iako je nastupila u njegovim poznatim koreografskim delima „Sve dok je svetu potrebna duša ratnika” i „Ja sam kriv”, međunarodnu slavu je stekla solo komadom „Kada je glavni muškarac jedna žena”, koji je Fabr kreirao specijalno za nju.

Osim saradnje sa Fabrom, radila je i sa trupama “Ultima Vez” i “Needcompany”.

Umetnica je 2007. osnovala “Voetvolk” zajedno sa Martinom Van Kovenbergom, i pored kreiranja projekata za svoju trupu, Gruve često igra u filmovima, video klipovima i TV spotovima.

BFI u svom 17. izdanju i pored teške i kompleksne situacije sa Kovidom 19, uspeo je da pruži publici u Beogradu, Novom Sadu i prvi put u Gornjem Milanovcu, u pozorišnim salama ili na društvenimmrežama, nastupe stranih trupa, što je bila prava retkost u domaćim, regionalnim i evropskim okvirima.

Deo festivalskog programa koji je uspešno izveden, uključio je nastupe Kompanije Ervea Kubija iz Kana, trupe La Veronal iz Barselone, Un Poyo Rojo iz Buenos Ajresa, Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Kompanije 111 iz Tuluza, Kompanije Silvije Gribaudi iz Venecije, ali i nastup igrača beogradskog Narodnog pozorišta u komadu „Jedan“ Sanje Ninković.

Do kraja godine potvrđena je za sada još i “Drezden Frankfurt kompanije igre” iz Nemačke sa delom “Alter Ego” u koreografiji Jakopo Godanija, 22. decembra u Sava centru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar