BF najavila sezonu: 25 koncerata o svetskim metropolama

BEOGRAD – Predstavljanje nove bogate sezone Beogradske filharmonije 2022/2023. pod nazivom “Na dobrom putu” danas je održano u Sali filharmonije, kao simbolično putovanje oko sveta kroz 25 koncerata i 25 svetskih gradova metropola.

Filharmonija će na 25 koncerata od septembra 2022. do juna 2023, kroz 400 godina muzičke istorije ilustrovati različite gradove.

Na samom početku programa, Jelena Milašinović ispred Beogradske filharmonije (BF) naglasila je da će veoma ambiciozan pregled koncerata početi celinom „Beograd“ 30. septembra ove godine i biće posvećen voljenom Ivanu Tasovcu (1966-2021) i tako će svake naredne sezone ove institucije prvi koncerti biti uspomena na preminulog, dugogodišnjeg direktora BF.

Podsetimo, nekadašnji prvi čovek Filharmonije Ivan Tasovac iznenada je preminuo 29. septembra 2021. godine i ostavio u šoku kompletan muzički ansambl BF i kulturnu javnost Srbije, regiona i sveta.

Muzičke urednice Asja Radonjić i Danica Maksimović predstavile su veoma detaljno čitav program od 25 kolosalnih i višeslojnih koncerata, koji su kreirali zajedno sa nemačkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, stalnim saradnikom filharmonije.

Sam program će publiku voditi od 30. septembra sve do 9. juna 2023. godine, a pre toga, Beogradska filharmonija će 26. juna u vidu pravog spektakla zatvoriti aktuelnu sezonu 2021/2022 u Novom Sadu.

Gabrijel Felc je veoma ambiciozno zamislio da na taj dan filharmoničari odsviraju svih devet simfonija Ludviga van Betovena, od čega će osam ostvariti u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, čiji je umetnički direktor – violinista Stefan Milenković.

Devetu simfoniju, koja je ujedno i najduža i najmonumentalnija, Felc i filharmonija će svirati na Petrovaradinskoj tvrđavi istog dana, nakon pauze.

Ta poslednja Betovenova simfonija traje duže od sat vremena, a veliki nemački kompozitor ju je napisao između 1818. i 1823. godine, i stvorio je u četiri velika stava.

Filharmonija će pre toga gostovati sa programom svih devet simfonija na jednom koncertnom mestu 19. juna u Dortmundu (Nemačka).

Kroz 25 gradova i isto toliko koncerata kao ilustracija 400 godina muzičke istorije, filharmonija kreće sa 30.09. spomenutim poglavljem “Beograd” gde će dirigovati Pol Danijel, a na klarinetu će biti francuski solista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.solista

Program svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru – „Oda Beogradu – Beograd na odi“, varijacije na temu himne „Beograd“ Mihovila Logara.

Sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar – “Frula i flamingosi” nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020).

Drugi deo programa pripada “Simfoniji br. 5” P. I. Čajkovskog, simfonijsko delo, najčešće na programima BF kroz njenu 100-godišnju istoriju.

Tako će sezonu virtuelnih koncertnih putovanja po svetu prirodno započeti Beograd sa sloganom „BGF voli Tasu“, što je parola nastala odmah nakon njegove smrti.

Ostali gradovi kao celine sledeće sezone BF su: Berlin, Tokio, Los Anđeles, Barselona, Tel Aviv, Lajpcig, Moskva, Budimpešta, Prag, Varšava, Pariz, Helsinki, Rim, Hamburg, Havana, London, Peking, Buenos Ajres, Njujoir, Istanbul, Bukurešt, Beč, Venecija i Sankt Peterburg.

Nakon „Beograda“, naredno koncertno poglavlje „Berlin“ donosi 7. oktobra dela K. M. Fon Vebera i F. Šuberta, sa dirigentom Felcom i solistom – Nenadom Jankovićem na fagotu, kome će to biti deveti samostalni koncert, a istovremeno će obeležiti jubilej – 30 godina rada u Filharmoniji.

Šef dirigent Felc će ponovo uzeti palicu u ruke 28. oktobra sa celinom „Tokio“ i delima japanskog autora T. Takemicua („Kako je spor vetar“, „Prema moru“), ali i Kloda Debisija – „More“, koji je bio inspirisan Japanom.

To veče ponovo će biti prisutno još jedno delo Aleksandra Sedlara – “Proleće u Japanu 2011”, naručeno od umetnika, gde je solista ranije bio violonista Nemanja Radulović.

Naša istaknuta violinistkinja Tijana Milošević će preuzeti ulogu soliste na ovoj kompoziciji i cele večeri 28.10. i povodom toga ona je rekla da je bila planirana i turneja po Japanu, ali je usled pandemije korona virusa više puta odlagana i na kraju otkazana.

Navedena kompozicija Sedlara je deo orkestra “Double Sens” koji je nastupao sa Nemanjom Radulovićem, na kome je Tijana Milošević bila koncert majstor, i violinistkinja ocenjuje delo kao “slikovito i živopisno”.

Grad Los Anđeles 18. novembra dovodi koncert istog naziva gde će biti u fokusu „Holivudska filmska muzika“, osim komercijalnih hitova i blokbastera, i dela domaćeg kompozitora Dušana Radića, autora muzike za film „Džingis Kan“ i tvorca barem 30 partitura za ostvarenja sedme umetnosti.

Dirigent Danijel Rajskin i pijanista solista Andrej Gunjin će nastupati 25.novembra u programu „Barselona“ sa delima H. Turine, M. De Falje, Kloda Debisija i Morisa Ravela, dok će dirigent Uroš Lajovic sa violinistkinjom Arabelom Štajnbaher predstaviti 9. decembra „Tel Aviv“ sa kompozicijama Sergeja Prokofjeva, Kurta Vajla i Feliksa Mendelsona.

Ponovo Gabrijel Felc kao šef-dirigent ovog puta bez soliste nastupiće 16. decembra sa gradom “Lajpcig” i neprolaznim kompozicijama Šumana i Bruknera, a već spomenuti kolega Danijel Rajskin će dirigovati 23.12. na programu „Moskva“, gde će solista biti Simone Lamzma na violini, sa ostvarenjima Čajkovskog i Gubajdulina.

Time se završava 2022. godina, a onda na Srpsku novu godinu, 13. januara 2023. ponovo Felc diriguje bez soliste na poglavlju „Budimpešta“ sa kompozicijama Jozefa Hajdna, Bele Bartoka i Franca Lista.

Isti dirigent će već 20. januara voditi filharmoničare u „Prag“ kroz obimno i višeslojno remek delo „Simfonija br. 72“ Gustava Malera, da bi 27.01. predstavio „Varšavu“ sa dvoje solista (Kler Huangči – klavir, Marija Jelić – sopran) sa ostvarenjima F. Šopena i H. Goreckieg.

Grad svetlosti na repertoaru je 3. februara, i „Pariz“ će zasijati punim sjajem uz dirigenta Marka Pjolea i soliste na klaviru Sedrika Tibergena, uz kompozitore Morisa Ravela, Džordža Geršvina i Dmitrija Šostakoviča.

Metropola „Helsinki” 10. februara donosi dirigenta Gerita Prisnica i Elinu Vahalu na vilini, dok će večiti grad “Rim” biti prezentovan 24.02. kroz slavnog baritona Željka Lučića, soprana Elizabet Tajge i Gabrijela Felca, kao jedinstveni spektakl – koncertno izvođenje opere “Toska” Đakoma Pučinija.

Željko Lučić je nedavno gostovao u Operi i teatru Madlenianum upravo sa ovom operom u kojoj igra u Rumuniji, kao produkcija Rumunske nacionalne opere Temišvara.

Hamburg je po planu 3. marta kao serijal Johana Bramsa sa dirigentom Markusom Bošom i solistima (Stanko Madić – violina i Nemanja Stanković – violončelo), a 10. marta je na redu magija Kube – „Havana“ sa delima Geršvina, Ošera i Stravinskog.

Koncert posvećen tragično nastradalom premijeru Zoranu Đinđiću postao je već tradicija, a 17. marta 2023. biće obeleženo 20 godina od večnog odlaska (12. mart 2003).

Taj koncert nosi naziv “London” sa dirigentom Hauardoim Grifitsom i Karolin Vidman na violini.

Megalopolis “Peking” stiže u Beograd 7. aprila sa Danijelom Rajskinom kao dirigentom i delima Gustava Malera i T. Duna, a Buenos Ajres će imati glavnu ulogu 21.04. gde će se prvi put nakon dva odlaganja predstaviti solistkinja na harmonici Ksenija Sidarova iz Letonije, sa dirigentskom supervizijom Nila Vendita.

Neprevaziđeni Njujork dominiraće scenom 28. aprila gde će se ponovo u Beograd vratiti izraelski pijanista Fazil Saj, nedavno solista na Kolarcu u serijalu “Stainway & Sons”.

Program će obuhvatiti dela Dvoržaka, Geršvina i Bernštajna uz dirigenta Džona Akselroda.

Turska kultura će biti u fokusu simbolično 12. maja sa gradom „Istanbul“ i kompozicijama Mocarta, Rimskog-Korsakova i spomenutog Fazila Saja, gde će ponovo dirigovati Hauard Grifits, a solista je Kamij Toma na violončelu.

Pred kraj sezone program “Bukurešt” predstavlja 19. maja dirigenta Kristijana Mandeala i Andreja Jonicu na violini, Felc se vraća 26. maja sa ruskim pijanistom Andrejom Korobejnikovim na koncertu „Beč“ (dela Betovena i Mocarta), a finale je sadržano u večerima „Venecija“ – 2. juna (dirigent opet Danijel Rejskin i Lusi Horš na violini) i „Sankt Peterburg“ – 9. juna (Čajkovski i Rahmanjinov), gde je dirigent Džon Akselrod, i na klaviru – solista Aleksandar Gavriljuk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar