Bob Dilan odbija da bude Nobelovac

Bobu Dilanu je trebalo skoro sedam dana da prizna da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a čak i tada učinio je to na neobičan način. Na zvaničnom sajtu poznatog američkog muzičara velikim slovima je pisalo da je Dilan ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ali ubrzo je to priznanje uklonjeno.

Ta jedna rečenica je bilo jedino javno Dilanovo oglašavanje povodom osvajanja prestižne nagrade. Švedski tabloid „Aftonbladet” prvi je primetio ovo priznanje, nazvao ga „znakom života” čuvene folk ikone, i objavio vest o dopuni u biografiji na njegovom zvaničnom sajtu.

S druge strane, Dilan, iako svestan i ponosan na svoju zaostavštinu, uvek je odstupao od pokušaja drugih da ga učine nečim što on ne želi da bude, ocenio je „Gardijan”, izveštavajući o uklanjanju dodatka sa sajta da je ovogodišnji Nobelovac.

Za sada nije poznato da li je ovaj čin rezultat greške u uređivanju sajta kantautora ili je to svesna odluka pevača da pokaže da na neki način odbija Nobelovu nagradu.

Podsetimo, Nobelov komitet je danima pokušavao da stupi u kontakt sa muzičarem i da ga i zvanično obavesti o nagradi, ali Dilan nije odgovarao. Sekretarijat komiteta je pisao i njegovim saradnicima, menadžeru i predstavniku za medije, ali oni su samo učtivo odgovarali da su primili dopise.

Organizatori dodele nagrada još nisu stupili u kontakt sa Dilanom i ne znaju da li će on prisustvovati ceremoniji uručenja priznanja 10. decembra u Stokholmu, preneo je Rojters.

Vest da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je burne reakcije u svetskoj javnosti. Dok jedni smatraju da je rokenrol pesnik sa punim pravom „prešišao” velike i značajne pisce, drugi smatraju da nije u redu to što je jedan kantautor nagrađen ovim važnim priznanjem, ocenio je Bi-Bi-Si.

Mnogi svetski mediji podsetili su da je Dilan 1965. godine na jednoj konferenciji za novinare na pitanje da li sebe smatra pevačem ili pesnikom odgovorio: „Sebe doživljavam kao nekoga ko igra i peva.”

Mnogi njegovi obožavaoci su napisali na društvenim mrežama da smatraju da bi Dilan trebalo da se nagrade odrekne, ali čak i kada bi to hteo, Nobelov komitet to ne zanima, jer se Nobelove nagrade dodeljuju ljudima koji se apsolutno ni ne pitaju da li ih žele ili ne, i za sada ne postoji opcija da ih se „odreknu”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bob dilanNobelova nagrada
Komentari (0)
Dodaj komentar