„Carevo novo odelo“ u Bitef teatru

BEOGRAD – Na sceni Bitef teatra u toku su probe za plesnu predstavu za decu i mlade „Carevo novo odelo“, po motivima istoimene bajke H.K. Andersena, a u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije.

Predstava se radi po tekstu i u režiji Jelene Kajgo, muziku potpisuje Aleksandra Đokić, koreografiju Dejana Volarev, a kostim Selena Orb.

Predstava „Carevo novo odelo“, prema rečima Jelene Kajgo, nastavak je razvoja plesnog repertoara za decu i mladu publiku.

„Poučna, lucidna, zabavna, ova priča je dragocena i pripada gotovo svakoj zemlji, sa svim vladarima, predsednicima, ministrima… Adaptacija teksta rađena je tako da podcrta komične, ironične nijanse priče, da deci predoči licemerje kao smešnu osobinu na koju treba da gledaju sa prezrenjem“, objašnjava Kajgo.

Kajgo kaže da je car u njihovoj verziji samoljubiv, egocentričan, priglup i sklon ismevanju podanika, a oni pak pothranjuju njegovu narcisoidnost i svaku podlost dočekuju sa entuzijazmom.

„Priča dakle govori o prolaznosti svake vlasti, kao i o tome da nije car sam po sebi centar univerzuma, nego ga takvim čine oni oko njega“, naglasila je Kajgo.

Koreografski predstava nudi, prema njenim rečima, energičnu, virtuoznu igru i predstavlja odličan izazov Mladoj Bitef dens kompaniji, koju čine učenici trećeg i četvrtog razreda Odseka za savremenu igru Baletske škole „Lujo Davičo“.

Poseban kuriozitet predstavi daje mladi glumac Slaven Došlo u ulozi cara.

Igraju Una Vujošević, Jakša Filipovac, Sara Tasić, Una Đuričić, Helena Ćelap, Anja Milosavljević, Nikola Živković i Tijana Ostojić.

Premijera predstave zakazana je za 22. decembar, a reprize su 23, 24. i 25. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar