Ćuprija: Sutra počinju „Matićevi dani“

ĆUPRIJA – Jubilarni 40. „Matićevi dani“, posvećeni velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku diplomati, Dušanu Matiću (1898-1980.) rođenom u Ćuprijiji, počeće sutra u ovom gradu i trajati do 13. septembra.

Tu književnu manifestaciju će svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Svečano otvaranje će biti na Gradskom trgu u 12 sati, a goste će pozdraviti direktor Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Ljiljana Đorđević, a prisustovaće i predsednik opštine Jovica Antić, ambasador Francuske Žan Luj Falkoni (Jean Louis Falconi) i brojni istaknuti kulturni radnici Srbije, saopštili su organizatori.

Manifestacija se, tradicionalno, održava u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Organizator je naveo da je cilj ove tradicionalne književne manifestacije, „pre svega promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, sećanje na život i rad Dušana Matića, podržavanje kulturnih i tradicionanih vrednost ali i promovisanje novih tedencija u savremnenom stvaralaštvu u oblasti kulture i umetnosti“.

Centralni deo manifestacije je 13.septembra, na rođendan Matića, kada će se u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“ u 19:30 sati, svečano uručiti tradicionalna književna nagrada „Matićev šal“ za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu uzmeđu dve manifestacije, pesniku Srbije do 27 godina starosti, po oceni stručnog žirija.

U kulturno umetničkom programu, u amfitetaru „Moravski park“ u 20 sati nastupiće Vokalna grupa „Constatntine“ iz Niša, koncert starih i starogradskih ljubavni pesama, pod nazivom „Kao nekad u osam“.
Sutra će na gradskom trgu biti upriličena i izložba fotografija „Sećanje“, otvoriće ju pesnik Radomir Andrić a učesnicima svečanosti će se, u Narodnoj biblioteci, obratiti i ambasadorka Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, održaće se i predavanje na temu „Srpski umetnici u Parizu – ljubav koja traje“, biće upriličen i obilazak legata Dušana Matića i biblioteci.

Petak je rezervisan za poste Osnovnim školama i Školi za muzičke telente, pod nazivom „Dušan Matić – školama u pohode“, a u Muzeju „Horem Margi Ravno“ u 20 sati, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića koji su prispeli na konkurs „Matiću u čast“.

U subotu će se održati poetski susreti „Večiti plamen“, učestvuju pesnici Srbije, prestavljanje biltena Narodne biblioteka Ćuprije, posvećen 40-godišnjici „Maticih dana“. U amfitetaru „Moravski park“ u 20 sati, biće izvedena predstava „Ne oklevaj Improvizuj“ Srđana Karanovića.

U nedelju je na programu, okrugli sto na temu „Dušan Matić u nadrealizmu“ a učestvuju profesori književnosti univrziteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, književnici, novinri i publicisti iz Jagodine, Paraćina…

I dok se Matiću odaju počasti u Ćupriji, u Beogradu se održava međunarodni skup o drugom književnom velikanu iz Ćuprije, živom klasiku savremene srpske književnosti, Dragoslavu Mihailoviću, pod nazivom „Devet decenija Dragoslava Mihailovića“. Prijavljeno je više od 50 izlaganja, autora iz Srbije i inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar