Cvet srpske fantastike

Danas se sve češće pojavljuju romani fantastike naših autora koji se dešavaju na našem podneblju, sa našim junacima; u vreme kada je prvi put izašao roman "Crni cvet" Bobana Kneževića to se ređe dešavalo, naši pisci su više voleli da svoje junake smeštaju u neke druge zemlje, i ovaj roman je prošao slabo zapažen. Nadamo se da će ponovno izdavanje tog romana to ispraviti.
Roman "Crni cvet" je priča o velikom srpskom junaku (ime mu se ne spominje, ali nije teško pogoditi o kome se radi), jedinom koji može da spase svoj narod od pošasti koja mu preti, od čarobnika-ratnika koji ubija ratnike i nejač podjednako, a svaki put kad ga ubiju, ubrzo ponovo ustane i nastavi sa ubijanjem. On i nije stvorenje sa ovoga sveta, već je poslat teškom kletvom, i malo je onih koji znaju kako bi se čarobnik-ratnik mogao zauvek pobediti. Upravo te koji znaju mora da pronađe junak, a zatim mora da dođe i do dovoljno jakog oružja, koje njegov protivnik neće moći jednim udarcem da polomi, kao što sva ostala oružja lomi.
Struktura ovog romana je veoma zanimljiva, počinje u sredini, da bi zatim jedno poglavlje išlo u prošlost, a drugo u budućnost, pa se tako postepeno otkriva i šta se dalje dešava, i šta je uopšte dovelo do muke koja muči narod glavnog junaka. Uprkos takvoj strukturi, roman nije nimalo teško pratiti, zbog načina na koji su poglavlja obeležena (prvo deveto, pa osmo, pa deseto, pa sedmo, pa jedanaesto…), tako da čitalac uvek zna šta je u prošlosti, a "šta je dalje bilo". Uz to, svako poglavlje iz prošlosti i njegov parnjak iz budućnosti odvijaju se na istim lokacijama, a izmene na lokacijama, nastale usled prokletstva, veoma jasno dočaravaju i muke glavnog junaka i muke njegovog naroda.
Među likovima ovog romana moguće je prepoznati, između ostalih, Kraljevića Marka i Baš-Čelika; moguće je prepoznati i narodnu književnost, pesme i bajke na koje se ovaj roman naslanja. Ipak, "Crni cvet" nije puko prepričavanje pesama i bajki, već je priča za sebe, i njeni junaci, njihove odluke i posledice tih odluka bi mogli da ne budu onakvi kakve očekujete. Ta mešavina poznatog i neočekivanog – još jedan je od kvaliteta ove knjige, knjige koja se čita sa lakoćom i uživanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

boban knezeviccrni cvet
Komentari (0)
Dodaj komentar