Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja u BG

BEOGRAD – Kulturna manifestacija “Dani knjige Filmskog centra Srbije” biće održana od 14. do 20. maja na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde će biti predstavljena najnovija izdanja ove institucije iz oblasti filmske umetnosti.

Tokom trajanja te književne smotre, ljubitelji sedme umetnosti i dela iz te oblasti imaće priliku da kupe knjige po promotivnim cenama u periodu od 10 do 20 časova.

Reditelj Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije (FCS), ovim povodom je naglasio da će i sada, kao i prošle godine, ova ustanova predstaviti štampana izdanja značajnih autora, koja će se prepričavati budućim generacijama.

„Iako svi Filmski centar Srbije vezuju pre svega za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, želim da istaknem naše izdavaštvo kao oblast koja u kontinuitetu godinama hrani domaću publiku i čitaoce u regionu sa reprezentativnim i kapitalnim delima vezanim za sedmu umetnost”, objasnio je Matić.

U petak, 14. maja na programu je promocija knjige Ivane Kronje „Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet”, dok će u subotu biti predstavljeno izdanje „Pisci u bioskopu” čuvenog reditelja Slobodana Šijana.

Dan kasnije FCS će organizovati promociju dela Bogdana Zlatića – „Pčelinjak u osinjem gnezdu – monografija Jovana Živanovića”.

U ponedeljak 17. maja po planu je promocija „50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019” Marine Falufić, dok će u utorak Darja Bajić predstaviti svoje delo „Kulturna politika i stimulacije filmske proizvodnje u Srbiji”.

Promocija studije „Snimatelji u igranom filmu“ Maje Medić, zakazana je za sredu 19. maja.

Iako je 2020. godina bila veoma teška i turbulentna, FCS je uspeo da objavi sedam novih naslova.

U ediciji „Branko Vučićević: Celokupna dela” objavljena su dela „To je najlepši film koji sam ikada gledao” i „Ma sve su to samo komedije sa plakanjem”.

Kapitalna knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” jedna je od najtraženijih knjiga FCS-a u protekloj godini.

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS, naveo je da će spomenutim knjigama autorki Maje Medić i Darje Bajić, ta institucija prezentovati frekventna dešavanja i u ovoj godini, sa idejom da prevaziđu po broju, ali pre svega kvalitetu, izbor knjiga iz 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar