Dečiji festival folklora „Licidersko srce” od 15. avgusta

BEOGRAD – Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ u svom 13. izdanju biće održan od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu, a na njemu će učestvovati blizu 700 dece i mladih iz devet zemalja, najavila je danas direkcija festivala u Skupštini grada Beograda.
Manifestacija će se realizovati u organizaciji Udruženja građana „ERA“ iz Užica, dok je pokrovitelj festivala, kao i prethodnih godina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je istakao Dejan Savić, u Skupštini grada Beograda.
savetnik za kulturu predsednika Srbije, veliko je zadovoljstvo videti omladinu koja stvara umetnost kao što je folklor.

Jedan od prvih zaduženja novog savetnika bio je da se izvidi situacija po mnogim opštinama u Srbiji, da se proveri kako rade domovi kulture, koje manifestacije se razvijaju, da bi se utvrdilo gde predsednik Vučić može da pomogne, bude pokretač i pokrovitelj.

„Stigao nam je predlog da i ove godine predsednik Srbije bude pokrovitelj festivala folklora „Licidersko srce“, što smo naravno odmah prihvatili“, naglasio je Savić, poznati dirigent, inače bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu u dva navrata.

On je naveo da je pravo blago što na ovakvom festivalu deca imaju svoje ideje i umetnički put, po čemu grade svoju kreativnost u umetnosti folklora.

Takođe, naglasio je da je neophodno da se izvrši prava decentralizacija kulture, jer po njemu, ne živi sva kultura zemlje samo u njenom glavnom gradu Beogradu ili drugim većim centrima kao što su Novi Sad ili Niš.

Ivana Cvetković ispred organizacionog odbora Festivala, kao predstavnik Kabineta predsednika Srbije, podsetila je da je od osnivanja 2009. godine do sada, na festivalu učestvovalo oko 10.000 dece iz 40 država sa pet kontinenata.

Ove godine na smotri će učestvovati blizu 700 dece i mladih iz devet zemalja – Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske – BiH i Srbije, iz ukupno 23 ansambla.

Cvetković je takođe prezentovala kompletan program tokom pet dana trajanja, i tako će 15. avgusta u Užicu festival otvoriti Svečani defile, a sledi koncert pop muzičara Željka Vasića na Trgu Partizana.

Sledećih dana na repertoaru će biti mnogi festivalski koncerti na Trgu Partizana i Kraljevom trgu u Višegradu, Zlatiboru, Andrićgradu, a planirane su i folklorne igraonice, ekološka radionica „Licidersko srce prirodi“, vožnja učesnika festivala „Gold gondolom“.

Ona je naglasila da je ovaj festival simbol dečje sreće i radosti, te da je svima bilo žao što je prethodno izdanje moralo da se odigra samo onlajn usled teške situacije sa pandemijom.

Poznati francuski pisac Arno Gujon, veliki prijatelj Srbije, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Vlade Srbije, istakao je da je sam kontinuitet jednog ovakvog festivala, koji traje 13 godina zaredom, idealan pokazatelj koliko je on uspešan i kvalitetan.

„Ovaj projekat koji okuplja decu iz više zemalja čini identitet, tradiciju naroda, kroz igru, folklor, kulturu. Po meni ono što je najlepše u Srbiji jeste umetnost, kultura, identitet“, izjavio je Gujon, i dodao da su sva deca manifestacije deo istog kulturnog prostora.

Zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović podvukao je da Međunarodni dečiji festival folklora ne poznaje granice, da se na njemu deca, iako govore različitim jezicima, savršeno razumeju, te da je ovo jedna smotra druženja, ljubavi i radosti.

Mlađen Cicović – direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, podsetio je da poslednjih 10 godina ovaj region u Andrićgradu i Višegradu učestvuje u organizaciji manifestacije kao promocija tradicije, naših običaja, putem veoma kvalitetne kulturne razmene, što je hrabar primer kako sve jednostavno funkcioniše sa obe strane Drine.

Tri folklorna ansambla defilovaće predveče Knez Mihailovom ulicom, od Zmaj Jovine do Palate Albanija, i izvesti kraći polučasovni program na Trgu republike, kao uvod u 13. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar