Dečji festival

Beograd će ovih dana postati domaćin jednog velikog okupljanja umetnika sa raznih strana – pozorišnog festivala za decu i mlade. Na taj način mlada i najmlađa publika moći će prvi put da oseti kako izgleda festivalska groznica.

Najmlađoj publici predstaviće se čak 11 pozorišta iz šest zemalja, i to na različitim scenama u gradu, a ovogodišnji selektor, Igor Bojović, odabrao je prema svom senzibilitetu najbolje predstave iz naše zemlje i neposrednog okruženja: Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, dok će van zvanične takmičarske konkurencije biti prikazana jedna nemačka predstava.

Inicijator fešte je dečje pozorište „Boško Buha“, a osnivač je Skupština grada Beograda.

Ovaj festival biće divna prilika za decu iz celog regiona da se sretnu i druže, a nastojanja da se poboljšaju položaji najmlađih u celom regionu zaista su velika. Organizatori se nadaju da bi ovaj festival jednog dana mogao da dostigne slavu Bemusa, Bitefa, Festa i ostalih značajnih manifestacija koje se organizuju iz godine u godinu i koje tradicionalno privlače pažnju širokog auditorijuma.

Makedonci dolaze sa predstavom „Siljan Štrkot“, Sarajlije su ponudile „Carevog vodonošu i cara bumbara“, iz Podgorice stižu „Romeo i Julija“, „Bura“ iz Subotice, „Henri V“ iz Zagreba, „Mali muk“ i „Papageno svira čarobnu frulu“ iz Ljubljane.

Beogradska pozorišta ponudiće veselu predstavu „Seks za početnike“, Dadovci će izvesti „Hobita“, a biće tu i „Neveljala princeza“, kao treći predstavnik beogradskog pozorišnog štimunga. O najboljima će odlučivati međunarodni žiri, a predviđene su tri nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, specijalna nagrada za nove pozorišne tendencije i nagrada publike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar