Dete se ipak rađa

Naučnofantastičnih romana koji pripovedaju o mračnoj budućnosti u kojoj postoji neki veliki rat ima puno – i ne pišu ih samo strani pisci, kao što bi neko mogao pomisliti. I naši autori pozabavili su se tom temom. Jedan od autora sa takvim romanom jeste i Ilija Bakić ("Novi Vavilon, prosa brutalis", "Dole, u Zoni", "Jesen Skupljača", knjige poezije "Resurekciona seča početnog položaja", "Želite li da besplatno letite?", "Protoplazma", "Filmovi"…), a roman o kome govorimo je "Prenatalni život".
O radnji samog romana nećemo vam reći mnogo, jer je jedna od čari ove knjige upravo postepeno otkrivanje onoga šta se događa i čemu to vodi. U početku, čitalac biva "bačen" usred ratišta, i posmatra stvari iz ugla jednog vojnika koji, kao i ostali, pokušava nekako da preživi opšti haos. Ne znate mnogo o onome što se dešava, jasno je da je u pitanju bliska budućnost, da su bitke na pesku, da imaju veze sa naftom i da se nešto zaista krupno desilo, pa svi ti vojnici praktično više i ne razmišljaju o povratku kući, svojim porodicama; mnogi i ne znaju jesu li im porodice žive. Postoji samo haos rata i preživljavanje, na najosnovnijem nivou, od jedne smene do sledeće. Tek postepeno, kako radnja odmiče, saznajete šta se tu izdešavalo, kakav je svet postao, a sve vreme izbija opšte očajanje i pitanje koliko sve to uopšte ima smisla, koliko nastavljanje ima smisla i, uprkos svemu, tu je tvrdoglava borba za opstanak.
Roman "Prenatalni život" podeljen je u četiri dela, što je naznačeno već u podnaslovu ("Tata, Kurva, Doca i Mama"). Prvi deo romana prati priču vojnika-komandosa koji pokušava da preživi, drugi jedne prostitutke čiji je prvobitni plan bio da zaradi puno novca opsluživanjem vojske, ali je sticaj okolnosti poremetio taj plan pa i ona samo pokušava da preživi, treći deo prati doktora koji "na terenu" sprovodi eksperiment (ima dosta doktora koji sprovode taj isti eksperiment, ovaj je samo jedan od njih), a četvrti blago zaostalu devojku koja živi u delu sveta koji nije direktno vojno poprište, ali se odatle regrutuju vojnici za rat, kao i učesnici u pomenutom eksperimentu.
Kroz priče njih četvoro saznajemo šta se dešava i bivamo vođeni do kraja koji bi mogao, ukoliko zaboravite na naslov romana, da bude prilično iznenađenje, a ako ne zaboravite, mogao bi vam izmamiti smešak.
"Prenatalni život" je majstorski napisan roman, vođen zrelom autorskom rukom. Sve vreme vas "vuče" da saznate šta se dešava, likovi su izrazito uverljivi, neki dopadljivi, neki ne, ali svakog od njih možete jasno da zamislite, svi reaguju vrlo ljudski na potpuno nenormalne okolnosti u kojima su se našli. Knjiga deluje veoma mračno, užasi rata su, pa, užasavajući, ali to ovaj roman ne čini deprimirajućim. Bakić vam priča priču i u potpunosti ostavlja vama da odlučite da li je to krajnje pesimistična priča u kojoj se gubi svaki smisao života, ili se, uprkos svemu, nalaze optimizam i nada. Nada za šta? Za novi život, za, možda, nešto bolje, a najviše jednostavno nada. Tople preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakicprenatalni zivotprenatalnosf
Komentari (0)
Dodaj komentar