Digitalno oživljavanje međuratnog Beograda

BEOGRAD – Mobilni uređaj postaje mašina za vizuelni vremeplov na izložbi pod nazivom „Beograd: razotkrivanje vremeplova“ autora Dušana Nađevića, koja je otvorena večeras u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Na ižlozbi je fotografijom predstavljeno četrnaest lokacija u jezgru Beograda koje se upotrebom tehnika virtuelne i proširene realnosti transformišu odnosno, „ožive“ do crteža načinjenjih po uzoru na fotografije tih istih lokacija tokom druge i treće decenije XX veka.

Za tu svrhu upotrebljeni su crteži poznatog crtača i grafičara i jednog od najznačajnijih hroničara međuratnog Beograda Luke Mladenovića.

Oživljavanje, odnosno transformacija od fotografije do crteža postiže se upotrebom tableta koji su postavljeni, jednostavim usmeravanjem uređaja na eksponat – marker i QR kod, dok i posetioci to mogu da urade upotrebom svog mobilnog uređaja.

Autor izložbe je doktor umetnosti Dušan Nađević koji je ukazujući da fotografije prikazuju današnje vreme, a kada se upotrebi tablet prošlo, kazao da se postavlja pitanje preklapanja dva vremena u istom vremenu koje i dalje traje i to kada se pogledaju sadašnje i prošlo vreme i kada se sklope u jednu realnost.

„To me je fasciniralo i postavilo pitanje za dalji rad – ako imamo vremeplov i zamišljeno putovanje kroz vreme, kako je moguće da se to sve uvek dešava u sadašnjem trenutku?“, kazao je Nađević na otvaranju izložbe.

Pojašnjava da je otuda i naziv izložbe „Razotkrivanje vremeplova“ jer, kako kaže, izložba predstavlja vremeplov, ali postoji i razotkrivanje koje postavlja pitanje, dodaje, da li je to vreme postojalo ili nije.

Nađević kaže da je ovom izložbom započeo da odgovoara na to pitanje i dodaje da će se videti u budućnosti na koji način će se taj vremeplov razvijati.

Recezent izložbe Rastko Ćirić kazao je da je doktorski rad umetnika Dušana Nađevića bio uvod u ovu izložbu, ukazujući da se raduje onome što će ovaj umetnik tek uraditi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar