DKV: Laslu Vegelu nagrada za životno delo

NOVI SAD – Nagrada za životno delo Društva književnika Vojvodine dodeljena je Laslu Vegelu ( Srbobran, 1941), dok je nagrada za knjigu godine na Skupštini DKV-a uručena dr Damiru Smiljaniću za knjigu „Atmosfera smrti“ (2018).

O Vegelom delu govorili su Jovan Zivlak i Gabor Virag, koji su istakli da je Vegel, od pobunjeničkog žargona šezdestosme i urbane kulture, pa preko šest decenija pripovedačkog i esejističkog rada obznanjenog u desetinama knjiga, pisac posebnog osećanja za razmevanje kontroverznog statusa dvostruke sudbine, pisca bez doma, manjinskog pisca i autora bez oslanjanja na važeće i vladajuće mišljenje“.

„U stalnom naporu da potvrdi i preispita sudbinsku izdvojenost, bilo da se radi o položaju Mađara kao manjinske zajednice, o njihovim istorijskim potresima, o razumevanju Srba kao većinskog naroda, o ambivalentnom odnosu prema kulturnoj i političkoj hegemoniji Evrope, Vegel je potreseni pisac pred činjenicama života i njegovih zagonetki“, istaknuto je prilikom dodele nagrade.

Vegelove knjige su, kako je rečeno, svedočanstva pisca koji nastoji da shvati bespovratnu istoričnost prostora u kome se sučeljavaju i jezici i priče i često bezrazložni ožiljci koji nas pokreću da se pitamo o razlozima i ođecima prolaznih i neprolaznih života.

Obrazložući odluku da se nagrada za knjigu godine dodeli Smiljaniću, predsednik žirija Branislav Živanović je istakao da studija „Atmosfera smrti“ predstavlja dosledan produžetak autorove dugogodišnje posvećenosti novoj fenomenologiji i sinestetici kao njenom specifičnom medotološkom uobličenju, preko niza eseja koji se često bave tretmanom smrti kod romantičarskih i modernističkih pesnika.

Nagrada za prevod dodeljena je Vicku Arpadu za ukupan prevodilački doprinos u negovanju književnih veza mađarske i srpske kulture.

Kornelija Farago je istakla da Arpad Vicko sa višedecenijskim iskustvom prevodioca, sa kulturom i poznantstvima deluje u međukulturnim relacijama kao institucija u povezivanju ljudi, kao prevodilac, urednik.

Na početku rada Skupština Društva književnika Vojvodine odata je pošta preminulim članovima između dve skupštine: Drašku Ređepu (1935-2019) i Stojanu Krpici (1954-2018).
Saopštena je odluka Upravnog odbora o prijemu novih članova, a dr Dragan Prole je održao besedu o odnosu slobode i umetnosti u relacijama moderniteta i prosvetiteljstva.

U radnom delu Skupštine, predsednik DKV-a Jovan Zivlak je podneo izveštaj o radu, finasijski izveštaj i predstavio plan rada za tekuću godinu.

Zivlak je podsetio da su problemi nerešeno pitanje finansiranja tekućih troškova i dug za zakup, što u ovom momentu opterećuju odnose grada i društva, a s druge strane, dodao je, pisci očekuju da se njihova reč u stvaranju aktualne kulturne politike više uvažava i da se veća pažnja posvećuje knjizi, časopisima i književnosti uopšte.

Najavljen je predstojeći 13. Međunarodni novosadski književni festival, od 26. do 28. avgusta, na kome će učestvovati 100 pisaca, prevodilaca i muzičara, kako stranih, tako i domaćih.

Gosti festivala biće mađarski pesnici, kao i Sara Hou, dobtnik ugledne Eliotove nagrade, Žan Luk Depa, dobitnik nagrade „Artur Rembo“ i predsednik francuskog PEN-a, kao i španski pesnik Eduardo Moga.

Skupština je usvojila zaključak da se obrati pismom Gradskom veću i gradonačelniku u cilju prevazilaženja situacije oko problema sa prostorijama Društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar