Dodeljena nagrada „Čedomir Mirković“ za književnu kritiku

NOVI SAD – Profesor univerziteta i književni kritičar iz Novog Sada Bojana Stojanović Pantović laureat je nagrade „Čedomir Mirković“ za književnu kritiku, prema odluci stručnog žirija za dodelu te nagrade za 2020. godinu.

Žiri koji je radio u sastavu – Danica Andrejević, predsednik, i članovi – Miloš Petrović i Petar Žebeljan, doneo je odluku na onlajn sednici 22. aprila da se nagrada dodeli Stojanović Pantović, za koju kažu da je izuzetan tumač tokova moderne i savremene srpske književnosti.

U obrazloženju oni navode da o tome svedoči desetak naučnih i kritičarskih studija laureatkinje u kojima na originalan način analizira govor razlike, brojne aspekte i promene u književno-istorijskom procesu i kontekstu moderne srpske literature, posebno kada se govori o poeziji.

Posvećeno i kontinuirano, na istraživačkom i uređivačkom planu, Stojanović Pantović je izgradila sopstveni kulturološki dijapazon, ispunjavajući pravu funkciju književne kritike i sinhrono vrednovanje tekuće literature, stoji u saopštenju žirija.

Po tim osobinama, nagrađena autorka produžava i podržava domete cenjenog i suverenog barda srpske književne kritike Čedomira Mirkovića, zaključili su iz stručnog žirija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar