Dodelom nagrada završeni Valjevski filmski susreti

VALJEVO – Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora završen je ovogodišnji festival Valjevski filmski susreti.

Nakon proglašenja pobednika, publika je imala prilike da pogleda višestrukog pobednika festivala Sandens i film godine po izboru Njujork Tajmsa – „Zemlju meda“, makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova i slovenački film „Izbrisana“.

U takmičarskom programu tročlani žiri je odlučio da od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona nagradu Slobodan Golubović Leman dobije film „Moljci“ rediteljke Martine Roginić.

U obrazloženju žirija u sastavu: reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festival naglašeno je da je to „film koji efektno korespondira sa znanom umetničkom maksimom – manje je više.“

„Naglašavamo umešnost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturškim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere“, istakao je žiri.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova žiri u sastavu: Zoran Đorđević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj dodelili su Nagradu „Mladi autor“ najboljem direktoru fotografije Mladenu Teofiloviću za film „Mi smo videli leto“, uz novčani iznos od 25.000 dinara i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše.

„Ovogodišnji izbor filmova je pokazao trend ka poboljšanju tematskog tehničkog i vizuelnog kvaliteta filmova. Vizuelni stil Teofilovićevog filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem, pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije“, pisalo je između ostalog u obrazloženju žirija.

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, održanoj u Istraživačkoj stanici Petnica tokom festivala.

Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju Susreta.

Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala izrazila je veliko zadovoljstvo što su ovogodišnje izdanje, u novom regionalnom formatu, otvorili prvi put u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu.

„Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada šire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druženje srednjoškolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem“, kazala je Jakovljevićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar