„Dosije Labudović“, film Mile Turjlić i Titovom snimatelju

BEOGRAD – Projekat dugometražnog dokumentarnog filma „Dosije Labudović“ Mile Turajlić uvršten je među 33 projekta dokumentarnih filmova za ovogodišnje izdanje koprodukcionog i finansijskog foruma festivala CPH: DOX u Kopenhagenu, saopšteno je danas iz Filmskog centra Srbije.

Forum će biti održan od 26. do 28. marta ove godine, u sklopu festivala CPH: DOX od 20. do 31. marta.

Film „Dosije Labudović“, koji će se tom prilikom u Danskoj nadmetati u kategoriji „Cinema“, nastaje kao koprodukcija Srbije, Francuske i Hrvatske.

Mila Turajlić kaže za sajt Filmskog centra Srbije da film govori o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričan kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija.

„Stevan Labudović, snimatelj ‘Filmskih novosti’, određen je da prati predsednika (Josipa Broza) Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe ‘Galebom’ (od Egipta) do daleke Indonezije, Indije i Burme 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Nehru, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija (alžirskog pokreta) FLN-a došla da traži podršku od Tita“, kaže Turajlićeva i napominje da je Jugoslavija postala prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja.

„Zadatak tog snimatelja je da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u ‘Filmskim novostima’ u Beogradu. Taj fond Alžirci zovu ‘les fonds Labudović’ ili ‘Dosije Labudović'“, kaže Turajlićeva.

Prema njenim rečima, danas Stevan ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja.

Projekat filma „Dosije Labudović“ podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond Eurimages.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar