Društvo Slovenaca u Beogradu obeležava 20. godišnjicu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja Društva Slovenaca u Beogradu – „Društva Sava“, u Jugoslovenskoj kinoteci je otvorena izložba o dosadašnjim aktivnostima organizacije i prikazan dokumentarni film o njenom nastanku i razvoju, saopštili su organizatori.

Uvodnu reč na jučerašnjoj svečanosti imala je ministarka Helena Jaklitsć iz Kancelarije za Slovence u regionu i u svetu, koja je istakla značaj slovenačkih udruženja za očuvanje osećaja nacionalnog identiteta kod potomaka Slovenaca koji žive izvan svoje domovine.

„Društvo Sava“ menjalo se tokom godina, ali njihov cilj je ostao isti – povezivanje građana Srbije slovenačkog porekla, održavanje kontakata sa Slovenijom i očuvanje slovenačkog jezika, kulture i običaja.

Udruženje je osnovala grupa od 21 Slovenca, a današnji sastav od 2.500 članova čine potomci onih koji su u Sloveniji rođeni, te je misija Društva očuvanje osećaja narodne pripadnosti i kod treće i četvrte generacije potomaka.

Društvo je realizovalo više značajnih projekata od kojih i “Znameniti Slovenci u Beogradu”, koji je trajao 4 godine i bio je posvećen ljudima slovenačkog porekla, koji su svojim radom ostavili trag u istoriji Beograda i Srbije.

Među njima ima poznatih matematičara, lekara, dramskih umetnika, kompozitora, ali i pilota i arhitekata.

Društvo Sava ima i svoju produkciju dokumentarnih filmova, a takođe je pokrenulo reviju “Dani slovenačkog filma”, koja promoviše savremenu slovenačku kinematografiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar