Dva srpska filma u Vašingtonu uoči velikog skupa dijaspore

VAŠINGTON – Publika će večeras u Vašingtonu Imati priliku da vidi dva srpska flma “Strahinja Banović” i “Sladoled”, a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči sutrašnje velikog skupa koji će u glavnom gradu SAD okupiti srpsku dijasporu, prvi put nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu će se naći, najbolji sprski film u 2022. “Strahinja Banović”, reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića, koji je ovenčan sa više od 25 nagrada osvojenih na brojnim važnim svetskim festivalima, a bilo ih je više od 40.

Pored Arsenijevićeve drame o migrantskoj krizi, publika će večeras videti i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo. Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, koga glumi Igor Obradović iz Čikaga, a snimila ga je grupa srpskih iseljenika, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albukerki, San Hose….

Oba filma nagrađena su na Festivalu srpskog filma u Čikagu, a zajedno su učestvovala i na Prvom kadru, film festu u Republici Srpskoj.

Filmovi će biti prikazani na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, a Ambasada Srbije i Kancelara Republike Sprske u Vašingtonu organizovale su koktel pred početak projekcije.

Projekcije filmova su uvod u sutrašnju veliku konferenciju “Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD”, koua organizuje Ambasada Srbije u Vašingotnu uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar