Dvovekovna istorija

U organizaciji Udruženja književnika Srbije, Filozofskog društva Srbije i Kulturne prosvetne zajednice Kruševac, u ovom gradu održava se 15. po redu Književno-filozofska škola.

Zasedanje ove značajne manifestacije otvorili su profesori dr Svetozar Stojanović i dr Sava Popadić, predsednik SO Kruševac.

Tema ovogodišnjeg okupljanja je „Dva veka naše političke i kulturne istorije“ koja obuhvata period od 1804. do 2004. godine. Uvodne besede na zasedanju održali su profesor dr Ljubodrag Dimić i slikar Miodrag B. Protić.

Na zadatu temu koja se ticala istorijskog razvoja Srbije tokom pomenutog perioda referate su podneli dr Jovan Aranđelović, književnik Milisav Savić i književni kritičar Miloš Petrović. Svoju besedu održaće i Dragoljub Mićunović, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore.

U generalnoj debati vodiće se dijalog o mnogim razlikama u različitim razvojnim periodima, što je ujedno i osnovna karakteristika rada ove škole od njenog nastajanja pa sve do danas.

Pod uredništvom Miloša Petrovića biće objavljen i Zbornik radova sa poslednja dva zasedanja na teme „Srbija i Evropa“ i „Tradicija i korenite društvene promene“. Svi autori i učesnici pokušaće da se filozofsko-političkim osvrtima koncentrišu na vekovne promene kroz koje je Srbija prošla od perioda svog burnog nastanka, ništa manje burnijeg razvoja, pa sve do danas, kada se nalazimo na tranzicionom putu prema demokratskoj Evropi. Učesnici će posvetiti posebnu pažnju argumentovanom dijalogu kojim žele da rasvetle istoriju koja nam je sve maglovitija što nam je dalja, čime žele da je učine jasnijom u mnogo većoj meri od one koja se dobija pisanjem udžbenika koji se njome bave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar