DW: Bioskopi protiv Netfliksa

BON – Kažu da novi film Martina Skorsezea „Irac“ već piše istoriju filma, ali u nekim zemljama, poput Nemacke, jedva da je mogao da se pogleda u bioskopu.

U pitanju je sukob bioskopa i Netfliksa, a u pozadini je veliki novac, piše Dojče vele (DW).

Robert de Niro i Al Paćino ispred kamere, Martin Skorseze iza kamere – „Irac“ bi morao da bude film koji privlaci horde gledalaca u bioskope. Ali, da bi tako bilo, film prvo mora da se nađe na repertoaru. No ovaj film u produkciji Netfliksa jedva da se igde mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj.

Kako je pisao nedeljnik Cajt, u pitanju je „bezmalo bojkot. Ili reakcija na jedan drugi bojkot: to što Netfliks gazi pravila branše. Da li se bioskopi bune protiv novog igraca koji menja pravila, da li se bune protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od bioskopskog platna i filma? Borba za kulturu?“

„Radi se o ekonomskoj politici. O pokušaju da se uništi tržište“, rekao je Kristijan Brojer, poslovoda lanca bioskopa Jork i predsednik udruženja koje zastupa interese oko 300 nemackih bioskopa.

On tvrdi da bi prikazivanje filma „Irac“ u bioskopu bilo samo reklama za Netfliks. Jer ova divovska platforma je odobrila svega dve sedmice za ekskluzivno prikazivanje u bioskopima, a nakon toga je film vec pustila na striming svima koji placaju pristup Netfliksu.

U branši je pak uobicajeno da filmovi najmanje cetiri meseca ekskluzivno budu u bioskopima pre nego što se prikažu na drugi nacin – na DVD-u ili televiziji.

Drugi veliki igraci koji imaju platforme slicne Netfliksu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne jure da film puste na platformi dok je još u bioskopu. Zato Brojer kaže da se pred Netfliksovim primerom ne sme popustiti – ako bioskopi pod tim uslovima prikazuju film, onda ce i druge produkcije poceti da se ponašaju isto.

Za Cajt je govorio i Kristof Ot, distributer Netfliksovih filmova ka nemackim bioskopima – onim retkim koji su hteli da prikažu „The Irishman“ ili „Marriage Story“. „Filmove ovde finansira firma koja ih proizvodi bez klasicnih sredstava prihoda. Nece biti izdanja na DVD-u, Blu reju niti prodaje televiziji“, nalazi Ot objašnjenje za Netfliksov postupak, prenosi DW.

Istina, mafijaška epopeja od tri i po sata poput Skorsezeovog filma ne bi ni postojala bez Netfliksa. Nijedan veliki studio nije bio spreman da uđe u troškove koji, prema nekim procenama, dostižu 200 miliona dolara.

„Ima određene ironije u tome što je u americkoj produkciji fiksiranoj na superheroje upravo Skorseze, apostol i branitelj klasicnog bioskopa, snimio autorski film sa budžetom blokbastera o superherojima – i zbog toga ušao u pakt sa davolom“, piše nedeljnik Cajt.

List dodaje da ce ili Netfliks popustiti i produžiti period izmedu bioskopske premijere i emitovanja na sopstvenoj platformi; ili ce morati da živi bez bioskopa, a bioskopi bez njegovih filmova.

U Fracuskoj je, recimo, zakonom propisano da između emitovanja u bioskopu i striminga moraju proći pune tri godine. O tome Cajt piše: „To znaci da film poput ‘Irca’, koji vec ispisuje istoriju filma, ne može da se vidi u bioskopima najvece bioskopske nacije, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar