Elisa: Morikone je legenda, Bočeli snaga prirode

BEOGRAD – Italijanska pop-rok pevačica Elisa pred prvi nastup u karijeri u Srbiji kaže da je na njeno muzičko stasavanje uticalo odrastanje u Trstu, da je situacija u svetu uticala na poruke njenog novog albuma i da joj je čast saradnja s muzičkim divovima kakvi su Enio Morikone i Andrea Bočeli.

Pred večerašnji koncert u beogradskom „Bitefartkafeu“, Elisa je rekla Tanjugu da priprema „možda malo više pesma na engleskom u odnosu na italijanski“, kao i da će predstaviti materijal sa novog albuma „Ritorno al futuro/Back To The Future“ (2022).

„Ali izvodim i dosta starijih pesama koje su meni i slušaocima u srcu i ne možete ih izostaviti. Teško je raditi na spisku pesmama, treba mi dosta vremena za to, jer imam toliko albuma posle 25 godina rada“; rekla je Elisa.

Novi album nije nazvala prema holivudskom filmu „Povratak u budućnost“, koga voli, već ističe da je tokom pandemije imala puno vremena i počela je razmišljati o životnim prioritetima, što je ishodovalo angažovanošću na dvostrukom „Ritorno al Futuro“.

„Osetila sam da treba nešto reći o klimatskim promenama i stanju životne sredine. Praviti album a zanemariti takve stvari za mene je bilo suludo. Čitava situacija u svetu mi se činila pogrešnom, pa sam napisala nekoliko pesma na temu planete Zemlje“, navela je pevačica.

Prema njenim rečima, poruka naziva albuma „Povratak u budućost“ jeste da nakon pandemije moramo ići dalje „sa nekom vrstom svesti šta možemo uraditi za našu planetu“.

Odrastajući početkom odamdesetih u Trstu i pokrajini Friuli, Elisa Tofoli kaže da je to donekle uticalo na njen muzički ukus jer je taj kraj Italije malo drugačiji u odnosu na ostatak zemlje i podložniji je uticajima sa strane.

„Imali smo dosta muzike koje je dolazila iz Amerike i Engleske. Sećam se da sam kao mlađa razmenjivala sa prijateljima muziku ranih sedamdesetih. Možda je tako bilo i kod vas? Klinci nekad slušaju muziku 20 godina stariju“, rekla je pevacica.

Slušajući dosta roka, progresive, bluza, a potom i grandža iz Amerike i Britanije, Elisa je na početku odlučila da zapeva na engleskom na debitantskom albumu „Pipes & Flowers“ (1997), što priznaje, nije bilo lako.

„Kad sam počela da pregovaram, moj izdavač je bio protiv da pevam na engleskom. Nisu to odmah podržali. Morala sam da se borim, ali na kraju su popustili i bili su zbog toga očajni. Rekli su: ‘Ili da te takvu primimo ili ćeš otići'“, podsetila se Elisa.

Ipak, na početku karijere veliki uspeh je postigla sa „Luce“, svojom prvom pesmom na italijanskom jeziku, sa kojom je osvojila prvo mesto na uticajnom festivalu San Remo 2001. godine. Na festival se uspešno vratila nedavno sa drugoplasiranom pesmom „O forse sei tu“, sa albuma „Ritorno al futuro“.

„Kada sam bila prvi put imala sam 23 godine i bilo je neverovatno! Osvojila sam prvo mesto i vratila se kući sa šest priznanja. To se ne da ponoviti. Moj izdavač je predložio da se vratim na San Remo, ne da bi pobedili, nego da predstavimo novu muziku, jer je to odlično mesto za to“, navela je pevačica.

Elisa ističe kao veliku čast što je imala priliku da sarađuje sa kompozitorom Eniom Morikoneom (1928-2020) u pesmi „Ancora Qui“ za film „Đangova osveta“ (2012) američkog reditelja Kvantina Tarantina.
„Morikone je legenda! Ostavio je predivno delo iza sebe. Bio je istinski genije. Nije samo primer samo zbog stvaranja divne muzike već i zbog neverovatne posvećenosti svojoj viziji, koja je jedinstvena, originalna“, primetila je Elisa.

Pevacica je priznala da se pita kako se činilo brojnim rediteljima, poput Serđa Leona (1929-1989), kad im je Morikone predstavio za njihove filmove, kao što su „Za šaku dolara“, „Dobar loš, zao“ ili „Bilo jednom na Divljem zapadu“, muziku kakva nije postojala do tada.

„Pitam se kako se to njima činilo, jer je tako nestvarna. Kao kada je Elvis predstavio rokenrol ili Bitlsi neku svoju uvrnutu stvar. U čudu sam pred takvim genijem. Neverovatno – radila sam sa njim! Vrlo sam srećna zbog toga“, rekla je Elisa.

Nakon što je nedavno nastupila kao gošća na pet koncerata evropske turneje italijanskog operskog pevača Andree Bočelija, Elisa ističe da se radi o „neverovatno strastvenom pevaču“.

Prema njenim rečima, Bočeli je predivan kao osoba, vrlo pušten, i nadahnjuje kao „strašan pevač, izuzetno moćan, kao snaga prirode“.

„Priča viceve, čak i na pozornici tokom nastupa! U uvo dok nastupaš, pa probaj da se ne nasmeješ.Nas dvoje u garderobi kao štreberi pričamo o tehnici. Kako operski način pevanja dobar za pevanje pop muzike, kako ti to ojačava glas“, rekla je Elisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar