Evropska prestonica kulture podrzala umetnike iz cele Srbije

NOVI SAD – Na trećem konkursu „Umetnici. Sad” odabrana su 42 projekta umetnike i umetnice iz cele Srbije koji će biti realizovani u okviru petog „Kaleidoskopa kulture“, u mreži kulturnih stanica, saopštila je danas Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”,

„Mreža kulturnih stanica postala je odlična platforma za razvoj publike, ali za nas je jednako važan i drugi smer ovog procesa, a to je uključivanje umetnika u koncept decentralizacije i njihovo razumevanje potencijala koje rad u prostorima izvan centra ima ne samo za lokalne zajednice, već i za njih same“, istakla je koordinatorka mreže Violeta Đerković.

Među odabranima na konkursu je umetnica Isidora Vlček koja je istakla da je zahvalna što kao deo ovog luka ima priliku da realizuje predstavu „Kako se gradi karakter?“ i podeli „sa decom edukativnu, interaktivnu priču o tome kako da sutra budu bolje i celovitije ličnosti”.

„Svakom samostalnom umetniku, posebno u današnje vreme, svaki vid podrške je preko potreban, a kada se desi, daje veliki podstrek i inspiraciju u tome da istraje“, rekla je Vlček.

Umetnik Aleksandar Topić je rekao da će mu kao samostalnom umetniku Novog Sada realizacija projekta „Od ateljea do preduzetništva” biti prava prilika da sa posetiocima i učesnicima podeli dosadašnje višeslojno iskustvo.

„Osim potvrde i predstavljanja mog rada, ovo će biti i usmeravanje i edukacija mladih ljudi koji se bave umetnošću, a žele da uplove u preduzetničke vode”, rekao je Topić.

U okviru konkursa „Umetnici. Sad” od 2020. godine kada ga je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” prvi put raspisala, podržano je 136 projekata.

„Kaleidoskop kulture“ je uz „Doček“ programski luk Evropske prestonice kulture koji se najduže realizuje, a njegovo peto izdanje biće realizovan od 1. septembra od 7. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar