FAF: Želimiru Žilniku nagrada za životno delo

BEOGRAD – Odlukom Saveta Festivala autorskog filma reditelju Želimiru Žilniku pripala je nagrada za životno delo koja će mu biti uručena na otvaranju 24. izdanja festivala 23. novembra u Kombank dvorani pre projekcije filma „Kradljivci“ japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede, nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu.

Na Festivalu autorskog filma biće prikazan i Žilnikov novi film „Najlepša zemlja na svetu“, dok će u Muzeju Kinoteke biti priređena retrospektiva „neopevanog heroja evropskog filma“, kako ga je nazvao selektor programa „Žilnikova Intenacionala“ Greg de Kjur.

De Kjur naglašava da retrospektivi Žilnikovih filma odgovara baš taj naziv jer je Žilnik „ujedinjujuća simbolička snaga za sineaste svih nacija i zemalja“, dodavši da je i „pionir intervencionističkog filma, pionir u brisanju granica između fikcije i nefikcije“ i uvek na strani marginalizovanih i ljudi u nevolji.

Festival autorskog filma, 24. po redu, biće održan od 23. do 30. novembra i kako je istakao na konferenciji za novinare njegov direktor Igor Stanković, po obimu i kvalitetu može da bude jubilarni.

On je najavio da će u Glavnom programu biti prikazano 29 filmova, od toga 10 u takmičarskoj selekciji, u osam bioskopa i 11 dvorana, uz bogat prateći program.

„FAF se vraća na svoj put i doživljava svoju renesansu uz velika autorska imena i mlade autore koji donose neko novo sutra“, rekao je Stanković.

Umetnički direktor Srđan Vučinić je najavio i ovoga puta filmove nagrađivane na velikim festivalima, poput već pomenutog „Kradljivci“, zatim „Suton“ Lasla Nemeša (Fipresci nagrada u Veneciji).

Nastojali smo da u takmičarskom programu prikažemo prve ili druge filmove autora, uz pojačanje koje dolazi od ostvarenja „Ajka“ Sergeja Dvorcevoja i „Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari“ priznatog rumunskog reditelja Radu Žudea“, rekao je Vučinić, najavivši i tri filma snimljena i srpskoj produkciji ili koprodukciji – „Teret“ Ognjena Glavonića, „Ti imaš noć“ Ivana Salatića i „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Zajednička crta koja povezuje filmove u glavnom programu, prema njegovim rečima, jeste drugačiji pogled na svetove bilo da se radi o visokotehnološki razvijenom društvu kao što je japansko ili nekom prošlom kao što je Austrougarska.

Operativna direktorka Milena Debeljković najavila je da publiku očekuje i 11 filmova u programu „Bande a part“ koji će otvoriti „Slikovnica“ Žan-Lika Godara, zatim 12 ostvarenja u selekciji „Hrabri Balkan“, zatim „ACID“, „Cinefondation“ i od ove godine „ACID Pop“ uz razgovore sa autorima, kao i retrospektivu Žaka Riveta i masterklas reditelja Filipa Grandrijea.

FAF će treći put biti domaćin programa „First Films First“ koji je namenjen mladim rediteljima iz Jugoistočne Evrope koji razvijaju svoje prve dugometražne filmove, a tutori će biti rumunski reditelj Kristi Puju i srpski scenarista Srđan Koljević.

Stanković je konstatovao da imaju nikad više filmova i nikad manje para pošto je izostala podrška Grada Beograda, tako da je festival pomoglo samo Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar