Festival arhitekture BINA od 22. aprila do 20. maja

BEOGRAD – Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja, besplatno za sve posetioce, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda (KCB), saopštili su organizatori.
U fokusu BINA programa je centralna tema “Beogradska škola stanovanja”, koja sadrži brojne podteme (urbanistička rešenja, javni prostori, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikacija, organizacija stana i drugo) bliske stručnjacima i najširoj publici.
BINA 2021 se ove godine realizuje kroz četiri programske celine – Fokus, Izložbe, Edukacija i Šetnje.
Namera organizatora je da se kroz taj niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnom pažnjom na Beograd i region.
BINA Fokus je centralna programska celina, u okviru koje će u Likovnoj Galeriji KCB biti otvorena studijska izložba „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“ autorke Tanje Damljanović Konli i saradnice Dragane Mecanov.
Posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, tekuća 2021. godina biće u znaku postignuća domaćih stručnjaka u oblasti planiranja i projektovanja stambenih zona koji su kvalitetom svojih realizacija izborili status da budu međunarodno prepoznati kao „Beogradska škola stanovanja“.
I ove godine kao i prethodnih, BINA izložbe čine okosnicu drugog segmenta manifestacije.
Izložba „Cerak – 40 godina posle“ autorke i kustoskinje Milenije Marušić biće postavljena u izlogu KCB, na Trgu republike.
Naselje Cerak-Vinogradi je dobilo status zaštićenog kulturnog dobra, što je jedinstven slučaj u ovom delu Evrope, a iste godine dokumentacija o ovom naselju uvrštena je u zbirku savremene arhitekture Muzeja MOMA u Njujorku.

Važan segment manifestacije čine BINA edukativni programi, gde spadaju radionice za najmlađe, srednjoškolce i studente, kao i predavanja „Savremena arhitektura“ i „Žene u arhitekturi“ Milene Zindović.
“BINA šetnje” kao besplatne tematske šetnje kroz arhitekturu grada, čine poseban segment namenjene najširoj publici.
Festival BINA u 2021. obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u veoma značajnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera.
BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar