Festival kulture mladih „Zvezdarijada“ krajem maja

BEOGRAD – Festival kulture mladih „Zvezdarijada“ biće održan krajem maja u organizaciji Gradske opštine Zvezdara, a ove godine pored škole pevanja i takmičenja “Prvi glas Zvezdare”, prvi put će se realizovati i radionice Muzičke produkcije.

Kako je naglasila organizatorka manifestacije Dragana Petrović za Tanjug, za radionice muzičke produkcije zadužen je Dušan Duda Bezuha, vrhunski muzičar, gitarista, kompozitor.

Svi programi su besplatni za decu i mlade određenog uzrasta od 15 do 25 godina i svi imaju jednako pravo u programima festivala, bez diskriminacije i izdvajanja po osnovu pola, socijalne, kulturne, etničke, religijske ili druge pripadnosti, mestu boravka, prebivališta, materijalnog ili zdravstvenog stanja, teškoća i smetnji u razvoju i invaliditeta, i po drugim osnovama.

Veoma vredna i angažovana dama u ovom poslu Dragana Petrović, sa velikim iskustvom u medijima, novinarstvu i marketingu, ispred agencije Jimny zadužena je za organizaciju muzičkog stvaralaštva koje okuplja sve više učesnika svakog novog izdanja “Zvezdarijade”.

Školu pevanja vodi Jovana Avramović, master muzikolog, a sve radionice su besplatne i vode ih poznati stručnjaci u oblasti kulture.
“Svesni smo da većina mladih privatno sluša novokomponovanu muziku često nedefinisanu u kojima se promovišu loše vrednosti, alkoholizam, opojne supstance, isticanje nemoralnog ponašanja, a prisutan je i vizuelni uticaj sa skupim automobilima i obavezno oskudno odevenim devojkama sličnog fizičkog izgleda.

Često čujemo tekstove koji propagiraju mržnju, depresiju i bahato ponašanje.

Sa ovim poražavajućim činjenicama dolazimo do zaključka da u današnje vreme nije lako biti mlada osoba jer je teško odoleti izazovima koje nosi potreba za pripadanjem u društvu”, napravila je Dragana Petrović kritičku analizu savremenog društva i pojma idola danas.

Iz tog razloga ona smatra da je mladima potrebno da se pomogne kad god se ukaže prilika, jer omladina ima uzore u likovima heroja rep, folk i trep muzike, a ovde za školu pevanja je zadužena Jovana Avramović, obrazovana muzičarka, kao i istaknuti umetnik Dušan Duda Bezuha, koji se na radionicama trude da nauče mlade da razlikuju dobro od lošeg, šta je stvarno i nerealno.

Na taj način učesnici ovih kreativnih radionica prave razliku između svojih opredeljenja i onoga što se promoviše u ne baš kvalitetnoj muzici.

Umetnica Jovana polaznike uči razne tehnike disanja i pevanja i mladi pokazuju razumevanje jedno za drugo. Iako im nekad ne ide od ruke da savladaju sve prepreke, ipak ne odustaju lako, nastavljaju napred, ulažu napor i veruju da se svaki trud isplati.

„Moji saradnici i ja uz podršku Gradske opštine Zvezdara, koja godinama realizuje “Zvezdarijadu”, imamo odgovornost i zahvalnost na dobijenoj prilici da na našim muzičkim radionicama, na ispravan način mladima pružimo mogućnost da se pozitivno razvijaju i tako oblikuju određena shvatanja u kulturi. Negativni uticaj koji današnja muzika propagira veoma je važna tema i problem kojim bi trebali ozbiljnije da se bave svi koji su direktno uključeni u proizvodnju i emitovanje takve muzike. Često na malim ekranima vidimo osobe koji su loši idoli mladima, pa se pitam da li mediji zaista takav uticaj treba da imaju ili da daju prostora mladima koji žive u skladu sa pravim vrednostima“, objasnila je Petrović.

Ona je napomenula da na radionice dolaze talentovane osobe koje su svesne da su inteligencija i emocija neophodne za život i da je sasvim ispravno biti normalan i obrazovati se.

Radionice se održavaju utorkom i četvrtkom od 18 do 20 časova u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

Takmičenje “Prvi glas Zvezdare” predviđeno je da se održi krajem maja ili početkom juna.
Zainteresovani mogu da se prijave na imejl adrese jimny.belgrade@gmail.com i zvezdarijada1@gmail.com , a učesnike i pobednike takmičenja očekuju i vredne nagrade.

Na kursu Muzičke produkcije Dude Bezuhe mladi uče kako da u profesionalnom programu “Cubase” snime vokal na matricu pesme koju vole, kako da taj vokal produciraju,dodaju potrebne efekte, i da to na kraju bude kvalitetan zvučni zapis.

Deci koja sviraju i komponuju pruža se mogućnost da svoje pesme snime, aranžiraju i da sami na svom računaru dobiju pristojan snimak i izbegnu plaćanje tonskih studija koji su prilično skupi.

Privatne škole pevanja, kursevi snimanja filma ilikreativnog pisanja uglavnom nisu povoljni ni pristupačni za mlade u Beogradu upravo zbog visokih iznosa plaćanja.

Muzičar, aranžer, kompozitor, producent Bezuha bivši je učesnik Zvezdarijade.

„Kod nas dolaze mladi ljudi koji pre svega znaju za međusobnu podršku, strpljenje, razumevanje i poštovanje, umeju da stvaraju i čuvaju prava prijateljstva. Iako živimo u državi u kojoj smo odavno preopterećeni egzistencijom i drugim problemima, nadam se da će u budućnosti biti više ulaganja u kulturu i da će mediji ovakvim temama znatno više posvetiti pažnju i na taj način dobrineti pozitivnom razvoju mladih”, smatra organizatorka.

Petrović je nakon upisa mastera iz komunikologije, nekoliko godina radila u dnevnim novinama „Glas javnosti“ kao novinarka, da bi šest godina provela u produkciji „Vesta“, sa porodicom Čelić, na proizvodnji gledanih emisija „Beograđani“ i „Porodični lekar“ za RTV Studio B.

Kasnije je sarađivala sa raznim privatnim producentskim kućama snimajući emisije za televizije Prva TV, RTS 1 i 2 gde je, na medijsko tržište, uspešno marketinški afirmisala nove TV formate.

Jedan od tih je i istaknuti TV serijal “Prva bašta Srbije” za RTS 1, na kome je radila kao marketing menadžer tokom 2018. godine, da bi se onda upustila u preduzetničke i nove izazove.

Veliku ljubav Dragana oseća prema poslu organizacije “Zvezdarijade” i posebno takmičenja “Prvi glas Zvezdare”, jer deli oduševljenje sa tom decom koja žele da nauče nešto novo u svetu umetnosti, muzike.

Prema njenim rečima, to je omladina koja nesebično pruža podršku, smeje se ali nikad se ne podsmeva, voli kulturu i uživa u muzici.

„Zato mogu iskreno da kažem da definitivno ispunjavamo sve ciljeve ove manifestacije jer će sigurno neko od naših polaznika kreirati svoju budućnost na našoj kulturnoj i muzičkoj sceni. Verujem da će dosta njih jednog dana biti istaknuti umetnici, profesori, glumci, muzičari“, naglasila je Petrović.

Učesnici škole pevanja i pored obaveza van škole i fakulteta pronalaze način za dolazak na muzička druženja, spremaju se za takmičenje „Prvi glas Zvezdare“, gde nastupaju kao pojedinci.
Manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz mnogih oblasti kulture, razvijaju talenat i kreativnost, sklapaju nova prijateljstva, što je jedan od osnovnih ciljeva Zvezdarijade.

“U dobrom muzičkom timu kuca jedno srce. Tokom priprema za nove aktivnosti u komunikaciji za starim učesnicima moglo se zaključiti da naše radionice ispunjavaju glavni cilj – okupljaju mlade u jednu prelepu akciju punu optimizma, radosti i smeha. Iako se fizički nismo viđali za vreme korone, polaznici su jedni drugima bili velika podrška, a ne konkurencija, što samo pokazuje da ih je muzika spojila ne jedan nesebičan način”, zaključila je Dragana Petrović za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar